Categorieën
Duurzaamheid Resto, Café & Uitgaan Shopping

Leef groener en goedkoper

Lisa Van Herck (22) woont in Machelen en heeft jaren geleden haar hart verloren aan Brussel. Ze studeerde Taal- en Letterkunde en volgt nu een opleiding Journalistiek aan de VUB. Ze geeft tien eenvoudige tips voor een milieuvriendelijker leven.

De klimaatconferentie in Parijs zit erop. Er is een akkoord bereikt dat, voor het eerst, door alle landen werd ondertekend. Goed nieuws, maar er is nog veel werk aan de winkel. Een akkoord betekent niet dat er ook al concrete acties worden ondernomen om de klimaatverandering tegen te gaan. Jij hoeft echter niet te wachten tot onze regering een actieplan heeft opgesteld: start vandaag nog met een milieuvriendelijker leven!

We kunnen de aarde alleen redden als iedereen zijn steentje bijdraagt – al klinkt het ongelofelijk cliché, het is wel waar. Om groener te leven hoef je echter geen geitenwollensokken aan te trekken. Het is makkelijker dan je denkt! Kleine veranderingen hebben al een grote impact. En als je er dan nog eens geld mee kan besparen… Een win-winsituatie, toch? De volgende 10 tips zetten je op weg naar een groener leven en zorgen voor een vollere portemonnee op het einde van de maand. Aan het einde van het artikel vind je de Go Green Guide, met handige websites en adressen.

(c) Julie Natuurlijk

1. Eet minder (of geen) vlees

De vleesindustrie is een van de grootste vervuilers. Door geen vlees meer te eten zorg je dus onrechtstreeks ook voor minder vervuiling. Te veel rood vlees eten zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie trouwens de kans op kanker verhogen. Geen zin om vlees helemaal te bannen? Las dan gewoon een veggiedag in. In de supermarkt vind je tegenwoordig een heel assortiment vleesvervangers. En op de dagen dat je wel vlees eet, ga dan voor kleinere porties en schep wat meer groenten op. Gezonder en goedkoper!

2. Shop tweedehands

Een kerst- of nieuwjaarsoutfit gaat voor de fashionistas onder ons meestal maar één jaar mee. Koop dit jaar slimmer en scoor een feestjurk of dat perfecte paar schoenen in een vintage store . En beter nog, investeer in een goed gemaakt stuk dat je ook op een gewone werkdag kan dragen. Zo gooi je uiteindelijk minder kleding weg en dat betekent minder afval.

3. Gooi etensrestjes niet weg

Het lijkt heel voor de hand liggend, maar toch gooien veel mensen overschotjes gewoon weg. Als je te veel eten hebt gemaakt, schep de overschot dan in afsluitbare potjes en zet ze in de koelkast. Goed voor een snelle lunch de dag erna.

4. Gebruik drinkbussen en glazen flessen

Vergeet het plastic waterflesje, koop een goede drinkbus en verklein de afvalberg. Je kan ook kiezen voor een drinkbus met ingebouwde waterfilter: zo kan je altijd en overal water bijvullen. Kraantjeswater is bovendien 150 tot 500 keer goedkoper dan gebotteld water! Voor andere dranken kies je best voor glazen flessen.

5. Minder printen

Denk twee keer na voor je iets afdrukt. Heb je die mail echt op papier nodig? En als je notities moet nemen, gebruik dan oud papier in plaats van blanco printpapier.

6. Repareren in plaats van vervangen

Laat kapotte spullen repareren in plaats van ze meteen naar het containerpark te brengen. In vele gemeenten kan je daarvoor ook terecht in Repair Cafés, waar vrijwilligers je spullen herstellen en je ook leren hoe je het de volgende keer zelf kan herstellen.

7. Verkoop, swap of doneer je kledij

Geen plaats in je kast, maar je hebt toch niets om aan te doen? Dan wordt het hoog tijd dat je wat kleren wegdoet. Je kan ze online verkopen of doneren aan een goed doel. Je kan je kleren ook swappen of uitwisselen. Organiseer een gezellige swap-avond: nodig al je vrienden en familie uit, vraag hen om kleding mee te brengen die ze niet meer willen en leg zelf al jouw kledij klaar waar je vanaf wil. Resultaat van de avond? Weer plaats in je kleerkast en een paar nieuwe outfits die je niets hebben gekost. En die paar oude T-shirts kan je nog altijd gebruiken om mee te poetsen.

8. Koop biologisch

Koop producten die biologisch geproduceerd zijn. Zulke producten zijn gemaakt met respect voor mens, natuur en dier. In de biologische landbouw worden geen chemische meststoffen gebruikt. Biologische producten herken je aan het Biogarantie-logo.

9. Delen maar!

Koop geen boormachine als je die toch maar één keer gaat gebruiken. Overleg met je buren en familie en creëer een deelsysteem waarbij iedereen makkelijk spullen aan elkaar kan uitlenen

10. Speel gezelschapsspelletjes

We spelen een spel vanavond! Zet je computer uit en leg je gsm weg, verzamel je vrienden en speel een gezelschapsspel. Want geef toe, je spendeert veel te veel tijd in de virtuele wereld. Vergeet niet om alle stekkers uit te trekken. Zo bespaar je elektriciteit (en geld)!

 

Go Green Guide

Voeding

Kledij, meubels, …

Repareren

 

 

Share