Categorieën
Pellicule & papier People & Lifestyle Podium Wonen in Brussel

Cinema op de vlucht

Film brengt mensen dichter bij elkaar. Ook vluchtelingen die na een lange reis in Brussel gestrand zijn. Een groep vrijwilligers startte daarom in september 2015 met dagelijkse filmvertoningen in het Maximiliaanpark. Het initiatief wil nu uitbreiden naar andere opvangcentra in België en zoekt financiële steun via crowdfunding.

Cinemaximiliaan from growfunding/bxl on Vimeo.

Cinemaximiliaan ging van start in het Maximiliaanpark met een simpel scherm en een beamer onder een zeil. De opzet was duidelijk: licht en geborgenheid brengen in de lange, donkere avonden van net gearriveerde nieuwkomers. Ook na de verhuis van het park naar de Maximiliaanhal groeide de cinema uit tot een broodnodige plek van ontspanning en ontmoeting. De kiem wordt er gelegd voor vriendschappen en samenwerkingsverbanden, zodat nieuwkomers via de cinema een weg in onze samenleving kunnen vinden.

Het cinemaproject wil in 2016 een breed en duurzaam netwerk opbouwen. Vluchtelingencentra in alle uithoeken van het land, van Lombardsijde tot Houthalen-Helchteren, willen intussen films projecteren. De initiatiefnemers willen bovendien cultuuruitstappen organiseren voor asielzoekers in verder afgelegen centra.

Om de werking op langere termijn te garanderen is Cinemaximiliaan op zoek naar steun. Er is nood aan extra materiaal zoals beamers, luidsprekers en dvd-spelers en aan geld om de vervoerskosten van de vrijwilligers te vergoeden en de onkosten van culturele uitstappen te dekken. Crowdfunders krijgen voor 10 euro een zitje in een filmvertoning en voor 500 euro een huiskamerconcert van een muzikant uit Damascus.

Meer info vind je op de site van Growfunding en op de Facebook-pagina.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.