Categorieën
Resto, Café & Uitgaan

Vaarwel Mister Michel!

Het zijn barre tijden voor de ijsliefhebber in Brussel. Michel Comus heeft op 31 december 2015 de deuren gesloten van zijn unieke ijssalon op de Vismarkt: Comus & Gasterea. In april neemt Gaston zijn plaats in. Een ode aan de eigenzinnige meester.

Nee, hij was niet de beste verkoper. Hij zei niet vriendelijk goedendag en hielp je niet bij de keuze van je ijs. Integendeel, hij staarde je nors aan en rolde met zijn ogen als de gekozen combinatie hem maar niets leek. Bovendien waren de openingsuren nogal wisselvallig, zodat je geregeld voor een gesloten deur stond. Maar je vergaf hem meteen alles als je zijn ijs proefde.

Twaalf jaar lang stond Comus garant voor ambachtelijke kwaliteit. Fruitsmaken bereidde hij met meer dan zeventig procent vruchtvlees en kleurstoffen of bewaarmiddelen waren uit den boze. Het aanbod was steeds beperkt. De smaken wisselden naargelang van de inspiratie van de maker en de beschikbaarheid van de ingrediënten.

Naast enkele klassiekers zoals vanille, mango, speculaas of gezouten karamel, bood hij graag inventieve creaties aan. Denk aan geitenkaas, wasabi, rozemarijn, drie pepers, ras-el-hanout of hoeveboter. Een uitzonderlijke smaakervaring! De vroegere zakenman verdiende voor zijn exquise delicatessen een ster. Geen wonder dat ijsliefhebbers van heinde en verre naar zijn winkel afzakten en hij ook aan toprestaurants leverde. In het programma van de Week van de Smaak stond deze adept van de Italiaanse Slow Food-beweging bovenaan op de affiche. Tegelijk hield hij de prijzen met 2 euro per bol democratisch, zodat ook armere kinderen uit de buurt bij hem terechtkonden.

Zijn bruuske afscheid valt zwaar. De blog eating.be verspreidde het bericht op 1 januari. Talrijke lezers kropen in hun pen om Comus met superlatieven te overladen en te treuren om het onverwachte verlies:

“Je perd un voisin, un commentateur acéré des évènements bruxellois et surtout un homme qui excellait dans le royaume de la glace et un incontournable régaleur de papilles.”

“Ik zal nooit die ene koude februaridag vergeten dat ik met een vriendin een ijsje kwam halen en met de woorden « Elke tijd is ijstijd » een zeldzame glimlach op het gezicht van mijnheer Comus toverde. Zo jammer dat niemand dit van tevoren wist.”

“Le bonheur dans une boule de glace, c’est bien fini tout ça. Et que vais-je dire à mon petit garçon, mon complice culinaire…rahlala!”

“Si on avait su, on serait venus nombreux te dire combien on t’appréciait. Avec ton humour infernal et tes sourcils froncés, on adorait ton petit coin authentique et tes saveurs inventifs, tu vas nous manquer.”

“Wat een droevig nieuws om 2016 mee te beginnen! Hij had niet dezelfde charme als Juliette Binoche in Chocolat, maar dezelfde liefde, creativiteit en passie voor zijn ijs!”

“Oh nooo! One more pleaaaase? The last resort of non-commercial attitude, and excellent ice cream.”

“Je n’aime pas les glaces, sauf les vôtres. Un grand merci pour tous ces boîtes de glace caramel salé et aux troix poivres!”

Op zijn eigen website staat enkel de laconieke mededeling dat de winkel enkele maanden gesloten is en dat je hem per e-mail kunt bereiken. Spijtig dat ons een laatste ijsje voor de plotselinge sluiting niet gegund was. Het valt enkel te hopen dat hij zijn vakmanschap doorgeeft aan zijn opvolger. Bon vent, Michel!

 

[Window Title]
Microsoft Windows[Main Instruction]
Windows a détecté un problème de disque dur

[Content]
Sauvegardez immédiatement vos fichiers pour éviter les pertes de données, puis contactez le fabricant de l’ordinateur pour déterminer si vous devez réparer ou remplacer le disque.

[V] Afficher les détails  [Démarrer le processus de sauvegarde] [Me le rappeler ultérieurement] [Ne plus me demander mon avis sur ce problème (non recommandé)] [Annuler]

[Expanded Information]
Étapes immédiates
Comme une défaillance de disque provoque la perte de tous les programmes, données et documents présents sur le disque, vous devez sauvegarder immédiatement vos données importantes. Essayez de ne pas vous servir de votre ordinateur tant que vous n’aurez pas réparé le disque dur.

Quel est le disque défectueux ?
Les disques durs suivants signalent une défaillance :
Nom du disque : SAMSUNG HM641JI
Volume : C:\;D:\;E:\

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.