Categorieën
Duurzaamheid

Van sinaasappelkisten tot een mobiele keuken

Een mobiele keuken die budgetvriendelijke vegetarische maaltijden serveert op basis van producten van eigen kweek en overschotten van de Brusselse markten. Dat is in een notendop het project Récup’Kitchen, dat op zoek is naar financiering via crowdfunding.

In maart 2015 installeren buurtbewoners op het braakliggende terrein van het voormalige station Josaphat in Schaarbeek enkele oude sinaasappelkisten. Het is het startpunt van de Latinis-moestuin. Het bescheiden initiatief breidt uit en organiseert in de zomer activiteiten zoals picknicks en workshops. De burgerbewegingen Dewey en Commons Josaphat zetten er samen hun schouders onder.

In 2016 willen de initiatiefnemers de site uitbouwen tot een plek om samen te komen, samen te dromen, te debatteren, te koken, even uit te blazen en banden te smeden. Daarbij krijgen ze de steun van de onderzoekster Hanne Van Reusel van de Faculteit Architectuur van de KU Leuven. Zij wil een mobiele keuken ontwerpen. Daarvoor is ze op zoek naar een caravan die ze wil inrichten met ecologische materialen en tweedehandsmeubeltjes. In de keuken zullen vegetarische maaltijden klaargemaakt worden op basis van de groenten van de moestuin en overschotten van de Brusselse markten. De gerechten zullen te koop worden aangeboden in verschillende wijken in het noorden van Brussel. De crowdfundingactie loopt nog een maand en heeft al 2.000 euro ingezameld. Het openingsfeest is gepland op 17 april 2016.

Meer informatie vind je op de website van Growfunding en op de Facebook-pagina.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.