Categorieën
Pellicule & papier Podium Shopping

Boekenstad Brussel

Haaike verloor haar hart aan Brussel, maar geniet momenteel met volle teugen van het leven in Zürich. Ze werkte in de restauratie- en renovatiesector en volgt momenteel een postgraduaat architectuurgeschiedenis en -theorie. Over dat alles en nog veel meer blogt ze op Le Petit Requin.

Dat ik graag boeken koop, is geen geheim. Dat Brussel een aantal fantastische boekenwinkels herbergt, misschien ook niet. Zonder volledig te willen zijn (dan zitten jullie hier volgende week nog), schotel ik jullie acht mooie en toffe boekhandels in Brussel voor. Een Standaard Boekhandel of dergelijke moet je in dit lijstje niet verwachten, niet omdat ik er nooit langs ga, wel omdat ik meer fan ben van de vaak persoonlijkere aanpak van onafhankelijke boekhandels (en omdat iedereen de Standaard toch kent, dat ook).

De mooiste: Tropismes

Bij Tropismes zijn er enkel Franstalige boeken (zowel oorspronkelijk als vertaald) te vinden, maar ook wie daar niet van houdt, moet – ja, moet!  – deze winkel in een zijgalerij van de Sint-Hubertusgalerijen een bezoekje brengen. Het interieur, in een vroegere jazzbalzaal, is namelijk overweldigend mooi, denk: stuc op de plafonds, prachtige kolommen, veel spiegels (die de winkel op foto gi-gan-tisch doen lijken terwijl hij “normaal” van afmetingen is). De volledige collectie is verspreid over drie niveaus: het gelijkvloers staat vol met literatuur, in de kelderverdieping vind je o.a. wetenschap en kunst en op de mezzanine zijn alle jeugdboeken en strips verzameld. Heerlijk om in rond te snuisteren, door de boeken, maar nog net een beetje meer door de architectuur!

Tropismes
Prinsengalerij 11
1000 Brussel

De grootste: Filigranes

Nog eentje in de categorie Franse boeken (met weliswaar een kleine selectie Engels) is Filigranes, die tussen de Wetstraat en de Belliardstraat ligt. Net door die locatie ga ik er niet zo vaak langs, maar als ik er kom, is het – soms bijna letterlijk – verdwalen tussen de vele boeken. Noem een genre of een auteur en ze hebben het hier! Ideaal ook voor wie houdt van een pauze tussen de boeken, want midden in de winkel vind je een klein café en een wijnbar.

Filigranes
Kunstlaan 39-42
1000 Brussel

De Spaanse: Punto y coma

Wie toch al het centrum verlaat, kan evengoed met de metro nog twee haltes verder rijden en uitstappen aan Schuman. Vlakbij vind je er Punto y coma, een kleinere boekhandel, maar wel eentje boordevol Spaanse boeken. Mijn aankopen beperkten zich tot nu toe tot cursusboeken, aangezien mijn niveau niet hoog genoeg is om mij al aan Spaanse literatuur te wagen. Maar de dag dat dat lukt, krijgt deze boekhandel sowieso de eer om mij een Gabriel García Márquez in het Spaans te verkopen  Kwestie van oefening vond ik het trouwens heel leuk dat mijn geknutseld Spaans mailtje en mijn gebrekkig Spaans in de winkel zelf beide keren met Spaans beantwoord werden – wat niet wil zeggen dat de medewerkers geen andere talen spreken.

Punto y coma
Stevinstraat 15a
1000 Brussel

De reiziger: Anticyclone des Açores

Dat naast lezen ook reizen een van mijn hobby’s is, zullen jullie ook al wel weten. Dat betekent dat wij om de zoveel tijd op zoek gaan naar een nieuwe Lonely Planet of een goede reiskaart en dan is boekhandel Anticyclone des Açores de eerste (en meteen laatste) plek waar we ons toe wenden. Wie zelf niet zo’n reiziger is, maar wel reizigers in de familie heeft, vindt er trouwens ook leuke reiscadeautjes: van scratch maps tot wereldbollen, van reisdagboeken tot bewaarpotten. De naam doet misschien anders vermoeden (niet te onthouden, maar wel een toffe vernoeming naar een hogedrukgebied rond de Azoren), maar er zijn hier zowel boeken in het Nederlands, Frans als Engels te vinden. De werknemers – of toch die waar ik al contact mee had – bedienen je ook zonder problemen in die talen.

Anticyclone des Açores
Wolvengracht 34
1000 Brussel

De kleinste: Sterling books

Als je toch in de Wolvengracht staat, is het maar even de straat oversteken om binnen te stappen bij Sterling books, een kleine Engelstalige boekhandel. Net zoals bij een aantal andere van de winkels in dit lijstje, vind je ook hier op sommige boeken een kleine notitie van de werknemers met hun mening over het desbetreffende boek. Dat is iets wat ik heel erg kan appreciëren: het toont dat er niet gewoon verkocht, maar ook echt gelezen wordt en het helpt al wel eens om af te wijken van de platgetreden paden.

Sterling books
Wolvengracht 23
1000 Brussel

De Engelse: Waterstones

Wie denkt aan Engelse boekhandel en Brussel, kan uiteraard ook niet rond Waterstones, het grote broertje van Sterling. Net zoals bij Filigranes is het ook bij Waterstones een geval van you name it and they have it: van de grote klassiekers tot de meest recente boeken, van science fiction tot manga. Daarnaast is er ook een hoekje van de winkel ingericht met Britse lekkernijen (niet gedacht dat ik die twee woorden nog eens samen zou typen).

Waterstones
Adolphe Maxlaan 71-75
1000 Brussel

De lekkerste: Cook&Book

Zaten we met de voorbije boekhandels steeds in of kort bij de Brusselse vijfhoek, dan spring ik er nu even uit om jullie mijn recentste ontdekking (dank u Emilie!) te laten zien: Cook&Book in Sint-Lambrechts-Woluwe. Verspreid over het gelijkvloers van twee gebouwen vind je hier boeken over reizen, kunst en muziek in blok A en lifestyle, literatuur, koken en de Engelstalige afdeling in blok B. Behalve dat dat op zich al een uitgebreid aanbod vormt, kan je er ook – de naam verraadt het al – eten in twee restaurants. Hoewel die twee er een pak meer lijken, aangezien het interieur per boekenafdeling wisselt: zo eet je in de kookafdeling in dit retro interieur, maar aten wij tussen de naastgelegen lifestyleboeken aan strakke tafeltjes in een houten structuur. Zeker in te plannen rond de lunch of het avondeten dus (de balletjes in tomatensaus zijn er trouwens een aanrader)!

Cook&Book
Vrijetijdsplein 1
1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

De beste: Passa Porta

Zoals een mens al wel eens durft te doen, heb ik mijn favoriet tot het laatst gehouden: Passa Porta. Ik ontdekte de winkel toen ik er vlakbij werkte en, als dat zou gaan, ik zou hem gewoon oppakken en hier in Zürich inplanten. Met een uitgebreide afdeling Nederlands, Frans en Engels, maar ook een kleiner stukje Duits, is dit een van de meer diverse winkels qua taalaanbod in Brussel. Doe daar nog een grote afdeling kinder- en jeugdliteratuur en een kelder vol non-fictie bij (oh ja, en een heel mooie poëziesectie op het gelijkvloers) bij en je weet waarom ik hier MOET langskomen wanneer ik naar België ga.

Passa Porta is naast boekhandel ook een internationaal literatuurhuis, wat inhoudt dat ze om de twee jaar in maart een boekenfestival organiseren, buitenlandse auteurs uitnodigen voor residenties en leesavonden en zelf ook auteurs uitsturen naar het buitenland (zo ging Els Beerten, van wie ik momenteel Een mens is genoeg aan het lezen ben, naar New York om er aan datzelfde boek te werken).
Maar wat er mij vooral overtuigt om telkens terug te keren, is de liefde voor het boek die er overal vanaf spat: van de kaartjes met aanbevelingen tot de medewerkster die overliep van enthousiasme toen we haar om tips voor kinderboeken vroegen. Ik hou van boeken en ik koop ze graag bij mensen die ook van boeken houden.

Passa Porta
A. Dansaertstraat 46
1000 Brussel

Share