Categorieën
Duurzaamheid Pellicule & papier

De smaak van verse peren

Als kind keek ik wel eens in de bloemen- en groentecatalogus van mijn grootouders: al die kleuren en variëteiten, bloeiwijzen en zaaimomenten boeiden me. In die dikke catalogus en in die hele lange tuin leerde ik de natuur kennen. De perenboom, de bessenstruiken, het lange gras om in te schuilen, de compost, de beek (die de grens was). Wie zou ooit denken dat op een dag mensen massaal naar bioscopen zouden trekken om films over die natuur te zien, films zonder bekende acteurs of actrices, zonder achtervolgingsscènes, zonder harde actie, banale films over de vier seizoenen?

 

wild plants

De cineast Nicolas Humbert ontmoet in zijn nieuwe film ‘Wild Plants’ een zaadverzamelaar die residentieel Zürich vol stokrozen tovert, een indiaan in Pine Ridge, een coöperatieve in Genève en natuuradepten in Detroit die de smaak van verse peren geweldig overtuigend aan de man weten te brengen.

Recent deden films als ‘Autrement’ of ‘Demain’ het ook heel goed, net als ‘The Green Musketeers’, over natuurguerillero’s in het Litouwen ten tijde van de glasnost, die net als deze ‘Wild Plants’ in Cinema Nova vertoond werd. Er is een publiek voor deze filmische documentaires die een nieuwe manier van leven trachten te verbeelden en dat doet verdomd deugd. Wie zich van ver of nabij interesseert in stadslandbouw, ruilhandel, de korte keten… vindt in deze films een sterke aanmoediging. Telkens valt op hoezeer de betrokkenen wel naast de overheersende maatschappelijke normen staan en hoezeer hun discours realistisch overkomt, althans dat vind ik. ’t Zijn geen naïeve ‘hippies’, maar mensen die een omslag hebben gemaakt.

Geef toe, het verhaal klopt: mensen vinden een versgeplukte peer riskant of zelfs ziekmakend, want een peer moet je in de winkel kopen, omdat die pas daar in orde is. Terwijl de realiteit vaak omgekeerd is, natuurlijk. Onze band met de echtheid van de dingen is echt wel een goed stuk opgeschoven. Hierover kan ik bij een lange sigaar eens een boompje opsteken, maar dat ga ik hier gelukkig niet doen.

Tot in de filmzaal, voor de nieuwste natuurthriller.

Share