Categorieën
Resto, Café & Uitgaan Shopping

IJs zonder koe

Voor de ingang van het Brussels Food Festival aan het Rood Klooster staat een gele ijskar. Twee vriendinnen wagen zich aan een veganistisch ijsje en vragen of het goed voor de lijn is. Een onbewaakte kleuter wandelt aan de zijkant de foodtruck in. Tanja, de jonge vriendelijke verkoopster, is nog maar vijf weken op pad met haar foodtruck. “Het was een zot ideetje om ermee te starten. De truck is nog niet af, maar er boden zich verschillende evenementen aan waar ik kon gaan staan.”

Vegan Icy V

Plantaardig ijs, dat is ijs zonder koemelk en eieren. IcyV gebruikt in de plaats daarvan sojamelk of rijstmelk. Ik kies voor een hoorntje met de fruitsoorten kers en limoen en betaal 5 euro. De twee bollen hebben een volle, rijke smaak. Spijtig genoeg is het ijs door een probleempje met de stroomvoorziening niet koud genoeg, waardoor het snel smelt.

Cashewkaas

Tanja uit Wemmel werkte als opvoedster, toen ze aan een nieuwe uitdaging toe was. Aangezien ze half Macedonisch is, wou ze haar ijstruck eerst Zdrava krava,  ‘gezonde koe’, noemen, maar het werd uiteindelijk IcyV, met de V van veganistisch.

Sinds een jaar of drie eet ze zelf geen dierlijke producten meer. “Ik ben altijd een dierenvriend geweest, maar toch at ik vlees. Een vriend wees me op mijn inconsequent gedrag. Hij had gelijk. De planeet gaat kapot aan de vlees- en zuivelindustrie. Ik gaf het vlees dat ik in huis had weg en het duurde niet lang of ik kon geen hap kaas meer binnenkrijgen.” Ze leerde gerechten uit verschillende culturen kennen en begon zelf in de keuken te experimenteren. “Als je cashewnoten een nachtje laat weken en door de blender haalt, heb je plantaardige kaas.” Familie en vrienden hebben het soms lastig om iets voor haar op tafel te toveren. “Ik kleur buiten de lijntjes”, zegt ze.

Lactose- en glutenvrij

Zelf ijs maken, bleek geen evidentie. De pindakaasvariant smaakte wel, maar de structuur stelde teleur. Ze klopte aan bij de natuurwinkel in Rotselaar, die haar vaste leverancier werd. Ze staat sinds kort op veganistische en mainstreamevents, maar doet ook privé-feesten.

En hoe reageren de klanten? “Vandaag is het geen stormloop. Sommigen willen uit nieuwsgierigheid proeven, anderen zijn specifiek op zoek naar veganistisch aanbod.” IcyV bedient ook de groeiende groep van mensen met een voedingsintolerantie. Alles is lactosevrij en er zijn ook glutenvrije ijsjes te koop. Ze gebruikt uitsluitend natuurlijke producten en fructose in plaats van geraffineerde suikers. “We gaan met ons zot ideetje de wereld overnemen”, besluit ze lachend.

Je kunt IcyV volgen op de Facebook-pagina.

 

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.