Categorieën
Brussel Actua People & Lifestyle Podium Reizen & Toerisme Resto, Café & Uitgaan

Het jaar van de diversiteit

De wereld is thuis in Brussel. De superdiverse stad telt 183 verschillende nationaliteiten en er weerklinken 104 talen in de straten. Volgens het World Migration Report 2015 is Brussel op basis  van de plaats waar de inwoners geboren zijn, na Dubai, de meest kosmopolitische stad van de wereld. Reden genoeg voor Visit Brussels om samen met vier Belgische overheden in 2017 een themajaar rond Mixity te organiseren. Op 30 september volgt een voorproefje op de Kunstberg met een programma vol muziek, dans en rondleidingen.

mixity-logo-color

Formidable van Stromae in een Arabische versie, een Japans koor, Galicische volksliederen, Nederlandstalige rap, Turkse elektro, opera gemixt met soul, het passeert allemaal de revue op het  gratis Hello Mixity-concert op vrijdag 30 september vanaf 18 uur. Enkele bekende Brusselse namen op de affiche zijn Zap Mama, Jaune Toujours, Zwartwerk en Sarah Carlier.

Wie de diversiteit van Brussel in de architectuur wil ontdekken, kan diezelfde dag op stap gaan met de gidsen van Brukselbinnenstebuiten in de buurten rond de Kunstberg en het Albertinaplein. Inschrijven voor een gratis rondleiding in het Nederlands, Frans of Engels, kan via de website. Afspraak om 17.30 uur aan het Europakruispunt voor de ingang van Brussel Centraal.

Lokale verenigingen kunnen zich nog tot 31 oktober kandidaat stellen voor de Mixity Awards. Daarmee worden initiatieven rond diversiteit bekroond die tussen 2014 en 2016 bijgedragen hebben aan de uitstraling van het Brussels Gewest als een kosmopolitische en open regio. De jury en het publiek kiezen in de lente van 2017 zeven laureaten, die een geldprijs in de wacht slepen.

De campagne van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de federatie Wallonië-Brussel, de Vlaamse Gemeenschap en de Franse Gemeenschapscommissie lanceert ook een oproep aan de Brusselaars om zich in te schrijven als ‘mixity greeter’. Dat zijn vrijwilligers die toeristen in hun taal door de stad gidsen, met oog voor de multiculturele mix van de hoofdstad van Europa.

En wat kunnen we in 2017 verwachten? Er komt een hedendaags kunstwerk ter ere van de diverse bevolking van de stad. Brussels hiphoptalent wordt in de kijker gezet. Het Afrikamuseum in Tervuren gaat opnieuw open.  Het Huis van de Europese Geschiedenis in het Eastmangebouw in het Leopoldpark opent eindelijk zijn deuren. Ook vaste waarden als Couleur Café en Belgian Pride doen hun duit in het zakje. De campagnewebsite bundelt alle informatie.

heh_main_facade-architects-copyright

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.