Categorieën
Podium

Een maand lang architectuur

De hele maand oktober staat in het teken van de BBMA: de tweede editie van de Brusselse Biënnale voor Moderne Architectuur. Vijf tips om deze maand uw portefeuille eens te plunderen in ruil voor een heerlijk zicht.

bbma

  1. De Zuidertoren

Een virtueel bezoek aan de Zuidertoren kan op Youtube. Maar wie echt eens op de hoogste toren (150 meter) van België wil gaan staan, kan de Biënnale-toer volgen. Als je dan toch helemaal vanboven staat, kijk dan zeker ook eens steil naar beneden. Want aan de voeten van de toren ligt heel wat steengruis dat anders misschien wat minder opvalt. Steengruis voor nieuwe torens. Al is het op een tweelingsbroer voor de Zuidertoren toch nog altijd even wachten.
Datum: zaterdag 8 oktober
Prijs: 18 euro

  1. VRT – RTBF

Breek de boel maar af en zet er iets nieuws op. Robbrecht en Daem-Dierendonckblancke heeft die eer voor de VRT, voor het gebouw van de RTBF is dat MDW en V+. Voor het te laat is toch nog even de Marconi-studio binnenlopen?
Datum: zaterdag 8 oktober
Prijs: 18 euro

  1. La mémé

La mémé is een studentengebouw van het architectenkoppel Lucien & Simone Kroll, gebouwd in samenspraak met de studenten, opgeleverd in 1971 en meteen bekritiseerd. Regeltjes werden ingevoerd, barbecueën op de terrassen verboden en met Kroll werd op de campus niet meer samengewerkt. Het einde van de rock ’n roll en werelderfgoed dat nu staat te verkommeren.
Datum: zaterdag 15 oktober
Prijs: 18 euro

  1. House Weyers

Die andere studentenkoten van de VUB werden mee ontworpen door Willy Van Der Meeren (te bezoeken op 15 oktober) en zijn nu ook bijna met de grond gelijk gemaakt, maar nog nieuwsgieriger zijn we naar zijn House Weyers in Laken. Van Der Meeren is bekend om zijn low-cost-design en betaalbare visie op wonen voor iedereen. Een ander goed voorbeeld is zijn sociaal wooncomplex in Evere: Ieder Zijn Huis.
Datum: zaterdag 22 oktober
Prijs: 18 euro

  1. Coovi/Ceria

Dezelfde architecten als het Atomium en een vergelijking met Frank Lloyd Wright misstaan niet om de verwachtingen hoog te leggen. Wij verwachten een band met de natuur, behoorlijk wat geometrie en betoninvloeden. En dat terwijl een ander gebouw van hun hand, het World Trade Center in de Noordwijk, helemaal het tegenovergestelde van deze verwachtingen zijn.
Datum: zaterdag 15 oktober
Prijs: 18 euro

Share