Categorieën
Resto, Café & Uitgaan Shopping

To shop or not to shop

Filiaal van de hel. Zo noemde Clement Peerens in een van zijn songs het Wijnegem Shopping Center. Over Docks Bruxsel, het gloednieuwe winkelcentrum aan de Van Praetbrug dat donderdag opengaat voor het grote publiek, zou hij wellicht hetzelfde denken. Het is ondanks alle goede bedoelingen meer van hetzelfde. Vanavond mochten invités al een kijkje nemen.

Docks Bruxsel

Tien jaar werk is erin gekropen. De oude industriële site van de Godin-fabriek aan het kanaal is omgetoverd in een groots shopping- en ontspanningscentrum. Het stelt maar liefst 2.000 mensen tewerk. Carl Mestdagh, de CEO van Docks Bruxsel, voorheen bekend als Just under the sky, zei vanavond tegen presentatrice Véronique De Cock dat hij trots was op “het verfijnde complex, waarmee Brussel zich op dezelfde hoogte hijst als Parijs of Londen”. Hij dankte de gewezen burgemeester en minister-president Freddy Thielemans en Charles Picqué voor hun steun, terwijl hun opvolgers Yvan Mayeur en Rudi Vervoort present tekenden.

Zeker, van buiten ziet het shoppingcentrum er presentabel uit en het regent niet binnen. Binnen is het ruim bemeten, licht en modern, maar niet warm of gezellig. Een roltrap liet het op zijn Brussels afweten. Het assortiment is verre van origineel. H&M, Zara, Mango en McDonald’s: de internationale middelmaat van de grote ketens regeert. Het is zoeken naar iets wat er uitschiet, zoals de theevariëteiten van Kusmi uit Parijs, de gadgets van Flying Tiger uit Kopenhagen en de cupcakes van Emilie uit Brussel. Je kunt in de foodcourt bagels en Thais eten. De bovenste verdieping is gereserveerd voor een bioscoop. De in het wit badende cinema White serveert in acht zalen  “een mix van mainstream en het beste van de arthouse” (Niels Ruëll in Bruzz).

Docks is perfect bereikbaar met tram 3 en 7 en bus 47 en 58. Er is ook een Villo!-halte. In de praktijk is het vooral voorzien op auto’s met 1.700 parkeerplaatsen. Ideaal voor mensen die grote inkopen willen doen bij Mediamarkt, Maisons du Monde of Match.

Feit is dat Docks in het noorden van Brussel mogelijke concurrenten als Neo op de Heizel en Uplace in Machelen voor is. Shoppers vinden er vooral een ruim aanbod aan kleren en cadeautjes, in winkels als JBC, Hunkemöller, IKKS, Ici Paris XL, Leonidas, Michael Kors, Twice As Nice  en Superdry. Het ontbreekt echter aan originele, exclusieve aantrekkingspolen die het verschil zouden kunnen maken met City 2 of Westland. En het blijft afwachten wat de gevolgen zijn voor de winkels in de binnenstad en de verkeersdrukte.

Meer info vind je op de site van Docks. 

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.