Categorieën
Brussel-Stad Resto, Café & Uitgaan

Mis calles de Bruselas: koffiebar zet Colombia positief in de kijker

Het team van Café Velvet Brussel: Paulina (links), Yenifer (derde van links) en Ilse (vierde van links).
Het team van Café Velvet Brussel: Paulina (links), Yenifer (derde van links) en Ilse (vierde van links).

In het centrum van Brussel zit sinds kort een nieuwe koffiebar: Café Velvet. Een bar waar je Colombiaanse koffie kunt drinken, die niet alleen lekker, maar ook eerlijk is. De koffie komt er rechtstreeks van de kleinschalige koffievelden, het personeel komt uit Medellín en het interieur is een stukje modern Latijns-Amerika in Brussel. BrusselBlogt ging op de koffie bij Ilse, Yenifer en Paulina en had een interessant gesprek over koffie en een land dat vooruit wil.

De Belgische Ilse Geyskens, advocaat van opleiding, startte een eerste Café Velvet in de Colombiaanse stad Medellín. Terwijl deze stad de afgelopen 20 jaar een renaissance doormaakte, is het beeld, dat men in het buitenland heeft van deze stad, nog niet altijd even positief. Het Brusselse filiaal van Café Velvet aan de Brandhoutkaai in de Dansaertwijk lijkt daar iets aan te willen doen.

Geyskens: “Medellín is niet enkel Pablo Escobar. Toen ik voor het eerst kennis maakte met deze stad, was ik enorm geïmpressioneerd door de veranderingen: een burgemeester ging er heel goed om met urbanisme en ongelijkheid. Arme wijken werden door middel van kabelbanen met de rijke delen van de stad verbonden, er werden gestructureerde opleidingen aangeboden en tegelijkertijd waren er hippe plaatsen in de stad waar jonge, creatieve mensen aan de slag konden.”

Een bloedig verleden

“Natuurlijk is niet alles er rozengeur en maneschijn. Zo is er nog altijd veel schade in de stad door de drugsoorlog ten tijden van Pablo Escobar. Zo zijn er veel mensen die familieleden hebben verloren in de jaren ’80 en ’90. Maar er is een ongelooflijke wil om op te bouwen. Dit kun je vergelijken met onze situatie na de Tweede Wereldoorlog.”

“Ik besloot een koffiebar te beginnen in de wijk El Poblado, een buurt die je kunt vergelijken met de Dansaertwijk in Brussel”, vervolgt ze. “Het viel mij op dat er in Colombia aanvankelijk geen koffiecultuur was. Mensen dronken vooral geïmporteerde koffie uit Peru. In sommige gevallen wist een boer niet eens hoe zijn eigen koffie smaakte.”

Aangenaam zoete smaak

En dat vond Geyskens jammer, want “Colombia heeft een speciale koffie”, zegt ze. “De koffie wordt gekenmerkt door een aangename zoetigheid. Het heeft een zekere fruitsmaak. Door de toenemende veiligheid in het land worden steeds meer nieuwe gebieden beschikbaar waar koffie verbouwd kan worden, zoals het Amazonegebied.”

De koffie die de Brusselse vestiging van Café Velvet op dit ogenblik serveert, komt van twee kleine finca’s, koffieboerderijen. “De koffie die van de finca Caicedo komt, won een prijs in de competities ‘Best cup of Antioquia’ (het departement waarin Medellín ligt, nvdr).”

Een succesvol koffieboer

“De andere koffie die we hebben, komt van finca La Sierra. Deze wordt gerund door koffieboer Gabriel Cortés, die zijn land verlaten had als gevolg van het gewapend conflict. Hij cultiveert, plukt en droogt de koffiebonen er op een primitieve wijze, maar levert een hele hoge kwaliteit. Toen ik hem vertelde dat zijn koffie nu in Brussel gedronken wordt, werd hij emotioneel.”

Geyskens collega Yenifer Bravo Marín bezocht deze finca: “Deze staat in een gevaarlijke wijk waar wapens circuleren, je hebt toestemming nodig om deze wijk te betreden. Gabriel Cortés had ook een tamelijk moeilijk leven. Dankzij het succes van zijn koffie gaat het beter met hem. Hoewel hij nu nog in een zelfgemaakte hut woont, kan hij nu sparen voor een betere woning.”

Moderne Colombiaanse vintage look

Bravo Marín kwam naar Brussel toen haar functie als sociaal communicator bij een lokaal overheidsprogramma, dat koffiecultuur promoot, erop zat. Via Café Velvet kreeg zij de mogelijkheid om zich verder te bekwamen in de kunst van het koffie bereiden. “Het is leuk om in Brussel te merken dat veel Belgen de Colombiaanse koffie erg appreciëren.”

“Ik hoor ook van klanten dat onze inrichting Scandinavisch lijkt, maar het is helemaal niet Scandinavisch. Dit is Colombiaans. Het interieur is ontworpen door een Colombiaanse architect. Door dezelfde architect die onze koffiebar in Medellín ontwierp.” Het houten interieur, de blauwe muren en de vintage looks doen inderdaad aan Scandinavië denken, maar wie in de hippe delen van Medellín is geweest, weet wel beter. “Ik wil het moderne Colombia tonen”, vult Geyskens aan.

Vrede zal komen

“Colombia is niet enkel cocaïne en oorlog”, beaamt Bravo Marín. “Wij willen de geschiedenis van Colombia veranderen”, vult collega Maria Paulina Pulido haar aan. “Wij willen de wereld laten zien wat we hebben: één van de mooiste landschappen ter wereld, goede koffie, cacao, een schitterende fauna, toffe steden en de wens om verder te gaan!”

Pulido, student, spreekt overtuigend: “Wij, Colombianen, kunnen met ons land vooruit gaan, als we dat willen. De vrede zal komen. Wij kunnen meer dan dat men denkt. Langzaam zal het steeds beter gaan met ons land. We moeten ons wrede verleden vergeten, met elkaar overeenkomen en samenwerken.”

Bravo Marín: “Het gaat zeker beter worden in ons land. Let maar op: we gaan bekend worden vanwege kwalitatieve koffie!”

Café Velvet Brussel, Brandhoutkaai te 1000 Brussel.

Café Velvet Medellín, Carrera 37 8a46 te 050021 Medellín, Colombia.

Meer info: www.cafevelvet.co

Door Jochem

Jochem Oomen woont en werkt, als leerkracht, in Brussel.