Categorieën
Podium Shopping

Play it again, Spirio!

Een gimmick, een speeltje voor de verwende miljonair of een technologische revolutie? Pianobouwer Steinway stelde deze week in Flagey de Spirio voor, een zelfspelende piano waarmee je toppianisten in de fijnste nuances kunt laten weerklinken in je eigen huiskamer.

Steinway & Sons is een instituut. Negentig procent van de concertpianisten speelt op vleugelpiano’s van het traditionele merk. De Duitse immigrant Heinrich Engelhard Steinweg, ook Henry E. Steinway genoemd, richtte het familiebedrijf in 1853 in de Verenigde Staten op. Nu heeft het bedrijf vestigingen in New York en Hamburg. De productie van een piano neemt meer dan een jaar in beslag. Een instrument wordt nog altijd met de hand gemaakt uit in totaal 12.000 onderdelen. Elke piano heeft zijn eigen geluid. Heel wat artiesten van vroeger en nu spelen enkel op Steinway. Tot de zogenaamde ‘Immortal Steinway Artists’ behoren Benjamin Britten, Duke Ellington, George Gershwin, Vladimir Horowitz, Cole Porter en Sergej Rachmaninov.

Het gereputeerde bedrijf gaat er prat op dat de Spirio “zijn belangrijkste productinnovatie in meer dan 70 jaar” is. Je kunt op de piano gewoon spelen, zoals Liebrecht Vanbeckevoort, in 2007 finalist van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd, in Flagey demonstreerde. Maar je kunt hem ook bedienen met een iPad, zodat hij een van de 1.700 composities – van klassiek tot jazz en pop – uit de catalogus speelt. Het gaat telkens om opvoeringen van befaamde pianisten. Zachte trillingen, subtiel pedaalgebruik en overdonderende fortissimo’s, de Spirio kan het met een griezelige precisie reproduceren. Het lijkt alsof een onzichtbare pianist de toetsen beroert. Je kunt ervan genieten als thuisentertainment of er als pianist van leren door met je ogen te stelen.

Ondanks alle technische bravoure van het systeem mis je als toeschouwer de menselijkheid van de speler en het livekarakter van een optreden. En je betaalt algauw 120.000 euro voor een Steinway Spirio. Is het misschien een fout gadget voor de Russische oliemagnaat of de Chinese topindustrieel?

Wolf Leye van Piano’s Maene Antwerpen, exclusief verdeler van Steinway in België, nuanceert. Hij wijst erop dat een nieuwe techniek altijd vragen oproept. Ook de grammofoonplaat of de cd werden door vele muziekliefhebbers niet voor vol aangezien. Bij de Spirio is er volgens hem geen auditief kwaliteitsverlies omdat het geluid exact gecapteerd wordt en de opname perfect weergegeven wordt, met de toetsbewegingen erbij. “Het innovatieve toestel opent nieuwe mogelijkheden. En het is een investering op lange termijn, zoals een huis. Voor je het weet, is het dubbel zo veel waard.”

Steinway-Spirio-iPad1_485x364

Piano’s Maene Brussel is gevestigd in de Argonnestraat 37 in 1060 Brussel (Sint-Gillis).

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.