Categorieën
blog.bxl

Blog.bxl: Beers ’n’ Bites in Brussels

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. Vandaag werpen we een blik op Beers ’n’ Bites in Brussels, waarin Martijn en Hannah wekelijks op zoek gaan naar de zaligste bierparadijzen en beste eetadresjes van de hoofdstad. “Brussel kan nog heel wat stappen vooruit zetten als het gaat om het betere bier. Er is meer dan industriële pils, inspiratieloze ‘Belgian blondes’, mierzoete fruitsiroopbieren en inwisselbare abdijbieren.” Een blik op de Brusselse craft beer scene.

Bier is een gedeelde passie van Martijn (40) en Hannah (23). Ze zijn allebei lid van de Brusselse bierclub Malt and Mout en de studentenorganisatie BierKultuur. Martijn komt oorspronkelijk uit Nederlands-Limburg, maar woont al twintig jaar in Brussel, Hannah groeide op in West-Vlaanderen en heeft een Filipijnse moeder. Aangezien de twee ook houden van lekker eten en hun kennis daarover graag delen, rijpte het idee voor een gemeenschappelijke blog. Martijn legt uit: “We wilden de lacune vullen tussen culinaire blogs en gespecialiseerde bierblogs. Wie in Brussel op zoek is naar een plek om iets te eten met een goed bier erbij, kan op onze blog terecht bij de ‘Bites’, en wie gewoon een goed bier wil drinken zonder meer, kijkt bij de ‘Beers’.”

India Pale Ale

Na bijna een jaar bloggen – Martijn schrijft, Hannah neemt de foto’s – , biedt de Engelstalige site een aardige selectie van Brusselse adresjes: restaurants en lunchplekken zoals Viva M’Boma, Cool Bun, Pistolet Original en Nüetnigenough, bierwinkels zoals Malt Attacks, Beer Mania en Le Barboteur en biercafés als Booze’n Blues, Moeder Lambic, L’Amère à Boire en Dynamo – Bar de Soif. De prettig leesbare besprekingen stimuleren de lezer om zelf op ontdekking te gaan. De expatgemeenschap apprecieert de smakelijke tips, maar ook Belgen kunnen zeker nog wat opsteken.

België het bierland bij uitstek, Brussel de hoofdstad van het gerstenat? Martijn maakt er graag kritische kanttekeningen bij. “Al apprecieer ik traditionele Belgische bieren, vooral zure, zoals de geuze van Cantillon, brouwers die nieuwe stijlen uitproberen zoals IPA’s en imperial stouts vind ik opwindender. Brussel telt heel wat plat commerciële cafés die zogezegd 100 of zelfs 1.000 bieren serveren. De helft blijkt dan toch niet beschikbaar en de andere helft bestaat uit commerciële pilsen — ‘maïssap’ noem ik die —, inspiratieloze ‘Belgian blondes’, mierzoete fruitsiroopbieren of abdijbieren die meestal nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn.  Goed dat er zo nu en dan iets bijkomt, want Brussel heeft nog wel wat in te halen op het vlak van het betere bier.”

BrewDog

Voor alle duidelijkheid: Martijn is bijzonder opgetogen over innovatieve nieuwkomers zoals Brasserie de la Senne en Brussels Beer Project en microbrouwerijen, die als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten. En hij gaat in Brussel gretig op zoek naar invloeden en import van buitenaf: “bieren van Engelse, Schotse, Franse en Italiaanse brouwers, die hier en daar zelfs van het vat te verkrijgen zijn, en keukens van overal in de wereld”. Tot zijn favoriete brouwerijen wereldwijd behoren Mikkeller uit Denemarken, De Molen uit Nederland, Stone Brewing uit de Verenigde Staten en BrewDog uit Schotland, dat sinds september 2015 ook in Brussel een café heeft.

Het werk van Martijn en Hannah is nog verre van af. “Op onze ‘te bespreken’-lijst staan nog tientallen cafés en restaurants. Daar komen er dan ook nog geregeld bij, soms op basis van tips, soms omdat er gewoon iets nieuws opent. De uitdaging zal vooral zijn om iedere week de tijd te vinden om iets nieuws te kunnen bezoeken. We willen zaken van in het hele gewest aan bod laten komen op ons blog, en daar geraken kan soms wel wat tijd kosten. Daarnaast willen we ook onze favorieten zeker niet verwaarlozen, om nog maar te zwijgen van onze studies!”

Beers ’n’ Bites in Brussels is actief op Facebook, Twitter, Instagram en Tumblr

In de rubriek Blog.bxl vind je onze besprekingen van Brusselse blogs.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.