Categorieën
Resto, Café & Uitgaan

Liever lokaal bij LUKA

LUKA, dat staat voor Luis en Kamala, vader en dochter, die deze kantine uitbaten. ‘Frais Maison’ is hun motto. Hier kom je niet voor een snelle opgewarmde hap, “Het is geen snackbar,” verzekert Kamala ons. Alles wordt vers ter plaatse door Kamala zelf bereid. Met veel zorg en liefde.

Het is een mooi licht zaaltje, met kleurige kussentjes op de zitbanken. Op een krijtbord aan de muur lees je wat er vandaag op het menu staat. Elke dag wisselen de gerechten en er zijn steeds vegetarische opties. Je kan kiezen uit een dagschotel, suggestie, soep, quiche of pizza, lenterolletjes of salade en een belegde boterham. Als dessert is er carrotcake en chocoladetaart.

Ik neem de vegetarische dagschotel. Een mooi bord met heerlijke falafelballetjes (duidelijk geen voorverpakte snackbarballetjes!), een taboulé van quinoa met geroosterde bloemkool en granaatappelpitjes, een frisse rodebietenmousse met hazelnoten en een huisgemaakte ‘manaïche’ oftewel Libanees platbrood met kruiden. Het oogt heel mooi op een schattig ouderwets bord en is lekker fris en kruidig.

Mijn compagnon kiest de suggestie: een Thaise schotel met varkensvlees, aubergine en gebakken groenten, gekruid met Thaise basilicum met rijst. Ook hij smikkelt tevreden zijn bord leeg.

Beide gerechten kosten 13 euro, niet goedkoop, maar de porties waren zeker groot genoeg en erg lekker. We hadden helaas geen plaats meer over voor een dessert.

Kamala vertelt ons nog dat ze de voorkeur geeft aan lokale producten. “Als het helemaal uit Afrika moet komen, ook al is het bio, is dat nog niet ecologisch.” Met lokale, seizoensgebonden producten varieert ze in haar gerechten met invloeden uit de verschillende windstreken. Na heel wat jaren horeca-ervaring in Frankrijk, Portugal en hier in Brussel, is het haar eindelijk gelukt om haar eigen zaakje te openen eind november. “Mijn vader helpt me, maar dit is mijn project, mon bébé,” glundert ze.

Op zaterdag kan je er brunchen. Voor 20 euro krijg je dan thee of koffie, een sapje, eitje, broodje, een salade, granola, taart en een hartig gerecht. Vorige keer maakte ze feijoada, een Portugees bonenstoofpotje.

Een aanrader voor wie ’s middags even tot rust wil komen in de Flageywijk met een lekkere, gezonde lunch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LUKA, Elsensesteenweg 260, 1050 Elsene
Openingsuren: maandag – vrijdag van 8 – 17 uur, zaterdag: 11 – 15 uur, zondag: gesloten
Tel. 02 646 75 47, Facebook: https://www.facebook.com/pg/restoluka

Share