Categorieën
Brussel Actua Wonen in Brussel _Gemeente

Op zoek naar sympathiek en snel internet in Brussel

Het jaar 2000: net aangekomen in Brussel als student! Het was een verkwikkende tijd. Op kot moest je improviseren. Als student had je ook niet veel nodig: een campingvuurtje om te koken, een badkamertje voor de was en de plas en een telefoonaansluiting om het internet op te gaan. Snel was het niet die 56k modem. Vooraf moest je goed nadenken voor hoe lang en wanneer, want online gaan en telefoneren ging niet samen.

Een paar jaar later was het zover: echt op eigen benen in de grootstad. Tijd om ook alles zelf te regelen. Niet alles liep zoals je het verwachtte: internet aangesloten krijgen liep moeizaam. Achteraf het contract afsluiten heeft een klein trauma nagelaten. Ellenlange wachtrijen, onbeholpen medewerkers en assertief reageren in gebrekkig Frans droeg al evenmin bij aan de klantenervaring. Ik was niet alleen. De merknaam Coditel zal nog bij menig Brusselaar het nekhaar doen rijzen. Maar goed, tijden veranderen. Coditel werd Numericable om uiteindelijk herdoopt te worden tot SFR. Kort nadien schakelde ik over naar Mobistar ADSL: een straf en goedkoop aanbod voor (toen) redelijk wat bytes.
Bij leverancier Mobistar, nu Orange, was het ook niet allemaal peis en vree. Af en toe zakte de bandbreedte tot het niveau van de oude 56kb modem, zelfs eens 5 weken zonder connectie leek hen niet veel te kunnen deren. En voor alle werkjes aan de koperlijn moet ze eerst aankloppen bij grote broer Proximus. Tijd dus voor iets nieuws!
Even rondgesnuffeld op internet, maar tot mijn verbazing waren de alternatieven eerder beperkt. Even technisch; er bestaan 2 soorten operatoren: zij die over de coaxkabel komen (de vroegere televisiedistributie) en zij die via de koperen kabel komen (de vroegere telefoonkabel). ADSL, VDSL.
Tot die eerste groep behoren SFR (voorheen: numericable, coditel), VOO (voorheen Brutele) en TELENET (voorheen: UPC). Zij hebben, in tegenstelling tot de rest van België, elk maar dekking in een stukje van Brussel, per gemeente verdeeld. Soms verschillend van straat tot straat. Heel verwarrend.

 

Tot de tweede groep behoren Proximus, Scarlet en andere goedkope(re) providers zoals Orange, Billi en EDPnet die hun toegang via het kopernetwerk van Proximus leveren.

 

Via Proximus of Scarlet internet binnenhalen leek me weinig zinvol. Blijkbaar is het kopernetwerk op de plaats waar ik woon erg verouderd en is het hoogstens iets sneller dan wat ik nu bij Orange heb. Blijkbaar ben je beter af op den buiten dan in het centrum van het land. De hoge aantal bytes die op de website van de aanbieders vermeld worden zijn puur indicatief. Alles hangt ook af van hoever je van het ‘kastje’ woont. Als je dan nog de pech hebt dat er een Netflix-adept, een gamer of een bedrijf of twee op je kabel zitten dan kan je het helemaal vergeten.

 

Telenet sprak me wel aan, maar daarvoor verhuis ik best naar één van volgende gemeentes: Schaarbeek, Etterbeek, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Jette of Vorst.

 

Een overzichtskaartje 2017 (bron Astel):
Welke provider dan wel?

 

Welke provider dan wel? Volgens de website van www.astel.be rest er me enkel SFR. Euhja SFR is dat niet de opvolger van… Coditel? En daar was het jeugdtrauma terug! Waarschijnlijk zal het niet meer zo bedroevend zijn als weleer, maar als ik op hun website kijk merk ik toch enkele taalfoutjes op: “1 factuure”, “met geïtegreerde wifi”, “gedurende 1 yaar”,… Uiteraard schept dit weinig vertrouwen in hun professionalisme. Volgens een collega-blogger is de communicatie met SFR ook van hetzelfde niveau. Iemand bereiken via telefoon is een opgave, ook in de kantoren gebeurt communicatie blijkbaar nog steeds eenzijdig in het Frans. Hebben ze dan niets geleerd tijdens de afgelopen 15 jaar?
Maar er is hoop: Telenet heeft SFR in Brussel overgenomen. Benieuwd wanneer dit ook merkbaar zal zijn. Proximus zal binnenkort ook z’n glasvezel-netwerk uitrollen in Brussel. Rond de Anspachlaan zijn ze al bezig. Check hier de status.
Tot slot nog een bedenking: alles zit toch in de cloud? Bijna overal is er snel 4G in Brussel. Waarom dan géén internet ‘plukken’ uit de lucht? Orange is één van de eerste die er mee uitpakt. Installeer een Flybox die het 4G signaal omzet naar Wifi en surfen maar. Hou er wel rekening mee dat het surfvolume beperkt is 15GB per maand. Da’s géén vetpot als je af en toe eens een filmpje online meepikt. Ook Telenet heeft zo’n apparaatje in zijn gamma.

 

Internet? Wel, voorlopig nog niets beslist. Deel hier gerust je ervaring en je mening.
Share