Categorieën
Pellicule & papier

Docville goes Brussels

Vanavond is in Leuven het internationale documentairefestival Docville van start gegaan. Op het programma staan ook drie prenten die een rechtstreekse link hebben met Brussel.

Grands Travaux (donderdag 23 maart, 21.15 uur, ZED-STUK)

Grands Travaux van Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes laat de kijker als een stille getuige meelopen in het Instituut Anneessens-Funck, een Brusselse beroepsschool met een niet al te beste reputatie. Maar meer nog dan over de school, gaat de documentaire over de jongeren zelf. Hoe bereiden ze zich voor op het leven als werkende mens? Wat houdt hen bezig buiten de schoolmuren? Voetbal, liefdesperikelen en de zoektocht naar een woning en werk neemt een deel van hun leven in.

Arno – Dancing inside my head (zaterdag 25 maart, 22.15 uur, ZED-Vesalius)

Arno Hintjens behoeft weinig introductie. De enigmatische rocklegende trekt na een gevulde carrière van 40 jaar nog steeds volle concertzalen. Regisseur Pascal Poissonnier slaagde erin om twee jaar lang de zanger te volgen en kon zo meekijken in het dansende, dwarse en dwangmatige hoofd van de Oostendse Brusselaar.

L’étranger (dinsdag 28 maart, 22 uur, ZED-Vesalius)

Kan voetbal het verschil maken? ‘L’Etranger’ van Kenneth Michiels zoomt in op de coach en jonge voetballers van BX Brussels, het sociaal-sportief project van Vincent Kompany. Moussa – nog niet zolang geëmigreerd uit Senegal – is coach voor de jongens, zowel op als naast het veld. ‘L’Etranger’ volgt hen langs winst en verlies, respect en cultuurverschillen, sportiviteit, ruzie en vriendschap. Slaagt Moussa erin om de groep bij elkaar te houden en resultaten te behalen? Of nemen de problemen de bovenhand?

Docville loopt van 22 tot 30 maart. Het volledige programma vind je op de website

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.