Categorieën
Duurzaamheid Shopping

De bioschuur van Etterbeek

Wie fan is van de biomarkt van Les Tanneurs, heeft sinds kort een alternatief in Etterbeek, met langere openingsuren bovendien. Op het Sint-Pietersplein, vlak bij het Jubelpark, is in een magazijn van een vroegere wijndistributeur een ruim bemeten biowinkel opengegaan. The Barn verkoopt groenten en fruit en andere biologische basisproducten met zo weinig mogelijk verpakking. BrusselBlogt sprak met Quentin Labrique, die, samen met Julien De Brouwer, het initiatief nam. De twee jonge Brusselaars leerden elkaar kennen bij Decathlon.

Wat is er bijzonder aan The Barn?

We verkopen een 400-tal bioproducten op een oppervlakte van 500 m². De nadruk ligt op verse groenten en fruit. Daarnaast vind je onder meer kaas en melkproducten,  brood, koffie,  vlees, sappen en bier. We bieden per product maar één soort aan en maken dus een strenge selectie. We vermijden verpakking door producten als pasta, gedroogd fruit en noten in bulk aan te bieden. Olie vul je zelf in een fles.

Wie zijn uw leveranciers?

We betrekken onze lokale groenten en fruit rechtstreeks bij landbouwers, vooral uit Waals-Brabant. Ook bij de coöperatieve van landbouwers Interbio (gevestigd in Sombreffe, Namen, nvdr) zijn we klant. In Wallonië is er veel meer bio-areaal dan in Vlaanderen. We verkopen wel kazen van de West-Vlaamse biogeitenboerderij De Volle Maan.

Hoe zien uw klanten eruit?

Heel divers. De buurtbewoners, de werknemers van de hoofdzetel van ING, Europese ambtenaren. We willen zo toegankelijk mogelijk zijn. Doordat we direct onderhandelen met de producenten en besparen op verpakking, kunnen we de prijzen laag houden.

Waarom koos u The Barn als naam?

De winkel doet ons denken aan een oude schuur. We willen de inrichting zo bruut mogelijk houden met OSB-platen, tafels uit palletten en frigo’s. Op die manier stellen we de producten centraal. We keren terug naar de overdekte markten van vroeger.  We hebben trouwens alles zelf gedaan en zo weinig mogelijk materiaal aangekocht. De valse plafond hebben we weggehaald.

Hoe waren de eerste reacties?

Heel positief. Na de opening op 5 mei was er een ware stormloop op de winkel. Er kwamen dagelijks zo’n 500 à 600 mensen over de vloer. We zijn met vier voltijdse personeelsleden gestart, maar we gaan nu extra personeel aanwerven.

Wat zijn uw plannen voor de toekomst?

We willen uit onze comfortzone blijven en nieuwe ideeën ontwikkelen. Waarom geen internetplatform voor levering aan huis? Of een eigen restaurant? Workshops en educatieve projecten willen we ook graag organiseren, want we geloven in ons verhaal. Je ziet de markt voor bio vandaag groeien, omdat steeds meer mensen bewuster consumeren.

The Barn (Sint-Pietersplein 38, 1040 Etterbeek) is open van dinsdag tot zondag, op weekdagen van 11 u tot 20 u, in het weekend van 10 u tot 16 u. 

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.