Categorieën
Duurzaamheid Resto, Café & Uitgaan Shopping

Fermenteren kun je leren

Yannick Schandené en Julien Vandamme hebben een strak plan. Ze willen binnenkort in Jette een winkel openen die gespecialiseerd is in gefermenteerde producten zoals bier, cider, koffie, kaas, zuurkool, kimchi, kombucha en miso. Ook workshops, degustaties en ontmoetingen met producenten staan op het programma. “Net zoals fermentatie wordt onze winkel Fermenthings een levend en steeds veranderend proces,” klinkt het in koor. De crowdfundingcampagne is vandaag gestart.

Fermentatie is de laatste eeuw in het Westen in verdrukking geraakt doordat we koelkasten hebben om verse voeding op een veilige manier te bewaren. Maar bacteriën aan het werk zetten en voeding gecontroleerd laten rotten, heeft zo zijn voordelen. Je kunt bijvoorbeeld het hele jaar door seizoensproducten vol smaak en met een hoge voedingswaarde eten.  En je neemt de productie zelf in handen en krijgt meer controle over wat je eet en klaarmaakt.

Yannick en Julien zijn twee vrienden die houden van goed eten en drinken. Ze volgden samen een cursus bierbrouwen en haalden daaruit inspiratie om zich in een nieuw avontuur te storten. Ze krijgen assistentie van Cédric, die beschikt over een grondige kennis van wijnen en bier.

De winkel in de Pierre Timmermansstraat zit volop in de startblokken. De initiatiefnemers maken hun meubels, kiezen de producten uit en werken een activiteitenprogramma uit. Op de Facebook-pagina passeerden al een aantal geselecteerde producten de revue: gefermenteerde groenten van Itinéraire Bis Gourmand, bieren van Brasserie de la Senne, De Ranke, Totem en Brouwerij ’t Verzet, cider van Epikuro, chocolade van Mi Joya en koffie van Christhal. De winkel opent midden augustus al zijn deuren, maar de officiële opening is gepland op vrijdag 29 september.

Meer informatie over Fermenthings vind je op de Facebook-, Twitter– en Instagram-pagina. Een steentje bijdragen aan het project kan via de crowdfundingcampagne op Indiegogo.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.