Categorieën
Brussel Actua BrusselBlogt.be Faits divers

Red een boek!

Na maanden van taalboeken uitlenen in de Vlaams-Brusselse bibliotheek, Muntpunt, dacht ik mij op de reisverhalen te storten, in de sectie Wereld op de vierde verdieping. Toen ik ging uitchecken, bleek dat een van mijn boeken afgevoerd was. Hoe komt het dat op een plaats waar de veelheid zo geordend en harmonieus is verspreid dat het boek waar ik al jaren naar op zoek ben een verloren boek was? Hier een oproep om het boek uit het depot te bevrijden en weer in de vaste collectie op te nemen.

(c) Willemjan Vandenplas

Sinds ik sinds enkele maanden in Brussel woon heb ik mij zoals een goede bibliofiel lid gemaakt van het Muntpunt. De enige verdieping waar ik rond hang is de vierde verdieping. Daar is alles om mij tevreden te houden. Ik ga op 0 mijn boeken afgeven en vertrek dan onmiddellijk met de lift naar de vierde verdieping , met de klinkende naam Wereld. Daar zijn de secties Brussel, Taal en Reisverhalen.

De laatste maanden was ik voornamelijk taalboeken aan het uitlenen. Zo herhaalde ik mijn Arabisch. Ik leende alle boeken Arabisch uit tussen het beeld- en Bulaaq Arabisch-Nederlands woordenboek. Ik stortte mij op het Portugees om mijn grammatica aan te scherpen. En mijn Duits en Italiaans waren eigenlijk de voornaamste redenen waarom ik daar was. Daar heb ik mij ook tot in detail op uitgeleefd.

Een maand geleden was ik al eens afgedwaald naar de reissectie, omdat elk nieuw avontuur met een reisverhaal begint. Mijn plan was dan ook om naar Azië te reizen. Toen ik vorige week in het Muntpunt was, zei iemand toen ik bij de reisboeken stond : « Dit is de Brussel-sectie, als jullie Brussel willen leren kennen, begin er dan hier aan. » Hij zei dat tegen enkele bezoekers van het Muntpunt.

Ik nam zijn advies serieus en leende « De Schaduw van de Matongé » en las het onmiddellijk in één keer uit. Bij de reisverhalen had ik drie boeken van Lieve Joris gevonden die ik al lang zocht: De Zangeres op Zanzibar, De Poorten van Damascus en Mijn Afrikaanse Telefooncel.

Dat zijn allemaal boeken die ik online niet vond en dus van haar nog niet gelezen heb. Ik ben iemand die graag zijn boeken koopt. Mijn kamer in mijn ouderlijke huis staat dan ook vol met boeken, ongeveer duizend. Toch denk ik dat ik maar 40% van mijn boekencollectie heb gelezen, wat normaal is volgens de internationale vergelijkingen tussen privécollecties. Blijkbaar is David Van Reybrouck; die het Congo-boek schreef, de Vlaamse Brusselaar met de grootste boekencollectie die hij effectief gelezen heeft.

Toen ik naar de eerste verdieping ging en wilde uitchecken bleek dat mijn boek : « De zangeres op Zanzibar » van Lieve Joris, niet aanvaard werd. Ik meldde dat, kreeg het antwoord dat het een verloren boek was en dat ze het aan de directie gingen melden.

Het is een boek dat ik al jaren graag wil lezen. Hoe komt het dan dat het werd afgevoerd bij Muntpunt? Het bizarre is dat, ondanks dat het werd afgevoerd in het Muntpunt, het nog steeds in de rekken ligt.

Een mens zou zich kunnen afvragen welke schatten er dan nog verborgen liggen in het Muntpunt. Zouden er boeken zijn die al decennia liggen te dwalen in het bibliotheekbestand? Geen verloren boeken, maar vergeten boeken.

Het kan zijn dat er iemand boeken redt in de bibliotheek, een soort V, zoals in de film « V for Vendetta », die kritische boeken die afgevoerd zijn weer in de bibliotheek legt om op die manier mensen te inspireren.

Na het lezen van « De zangeres op Zanzibar », kijk ik alvast met een ruimere blik naar de Wereld. Niet omdat ik op de 8ste verdieping in een appartementsblok in Ukkel neerkijk op « Globe », maar omdat ik op de vierde verdieping in het Muntpunt, genaamd Wereld, een fantastisch boek vond waar ik al jaren naar op zoek was. Een boek waarvoor de verwachtingen hooggespannen stonden en ze werden tijdens het lezen van het boek nog overtroffen.

In het boek gaat Lieve Joris op bezoek bij journalisten, artiesten en schrijvers verspreid over heel de wereld. Deze mensen zijn aan de top van een wereld die aan het vergaan is en Joris probeert hen ook te plaatsen binnen hun œuvre. Ik vind het boek bijzonder actueel voor de tijdsgeest in Brussel, zeker het laatste hoofdstuk en het is een goede inleiding tot het œuvre van verschillende bekende schrijvers zoals Naguib Mafouz en V.S.Naipaul..

Deze blog is een oproep om het boek « De zangeres op Zanzibar » van Lieve Joris niet te verbannen naar het depot, maar weer op te nemen bij de sectie reisverhalen in de verdieping Wereld in het Muntpunt.

Willemjan is blogger. Volg hem op Facebook en zijn website

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.