Categorieën
Brussel-Stad Duurzaamheid Mobiliteit

Tien redenen om te fietsen in Brussel

Ik was vroeger een autoverslaafde. Ik nam de wagen om een ​​vriend te bezoeken die een paar metrostations verder woont, om naar het park te gaan, te winkelen, de kinderen naar de kinderopvang (500 meter verder) te brengen en natuurlijk om te werken.

Een jaar geleden hebben we tijdens de week van de mobiliteit een bakfiets uitgetest. We kochten er prompt een en het veranderde ons leven. Zes maanden geleden ben ik van werk veranderd en ging ik in het centrum van Brussel aan de slag. Nu breng ik elke ochtend de kinderen met de fiets naar school en de kinderopvang en fiets verder naar mijn werk. Ik ga nooit meer terug naar het dagelijkse autorijden. Tien redenen waarom.

1 Zekerheid

Hoe lang duurt het om van Thurn & Taxis naar de Naamsepoort te geraken? Met de auto: euh, laten we tussen 12 en 45 minuten zeggen. Zoektocht naar parkeerplaats niet inbegrepen. Met de fiets: 16 minuten. Altijd.

Het verkeer in Brussel is onvoorspelbaar. Natuurlijk weet je dat er zal geraken. Maar je bent nooit zeker wanneer. Ik maakte me zo ​​vaak druk achter mijn stuur, omdat ik om 17.53 uur vastzat in de file aan de tunnels. Steeds weer moest ik naar mijn man, mijn vrienden of de kinderopvang bellen om me te verontschuldigen dat ik te laat zou zijn.

Nu weet ik precies hoe laat ik op mijn fiets moet kruipen om de kinderen op school op te halen.

2 Beweging

Brussel is nogal heuvelachtig en ik geef toe dat ik regelmatig vloek op de Kunstberg. Maar ik doe aan sport!

Het was een beetje lastig in het begin, maar na een paar weken bleek ik minder snel buiten adem te zijn. Ik haalde soms andere fietsers in en voelde mij dan trots. Ik kweekte spieren.

Ik voel me zeker fitter, hoewel ik maar een kwartier op de fiets zit als ik naar mijn werk rijd. Ik denk dat de dagelijkse regelmaat van de lichaamsbeweging ook een rol speelt.

En als je niet wilt zweten (of geen douche op het werk hebt), probeer dan een elektrische fiets. Onlangs zijn er met Billy zelfs elektrische deelfietsen in Brussel opgedoken!

3 Plezier

In de stad fietsen is leuk. De combinatie van de beweging, het gevoel van voldoening en onafhankelijkheid, je weg door het verkeer banen, het gevoel de stad te verkennen: het tovert elke ochtend een glimlach op mijn gezicht. Ook de stress van de werkdag smelt als sneeuw voor de zon. Een heel ander gevoel dan bij het gedwongen bumperkleven in verkeersopstoppingen of zelfs in een overvolle metro.

4 Sociaal contact

Een praatje slaan bij het rode licht, een oude vrouw die naar de kinderen zwaait, aanmoedigingen van voorbijgangers bij een beklimming; die snelle contacten zijn een absolute vreugde. Weet je, een glimlach kan je dag maken.

Verder gaan we we vaak naar buurtwinkeltjes. We zijn meer op straat en komen mensen uit onze wijk tegen. Het geeft ons het gevoel om echt verbinding te maken met onze buurt.

 5 Kinderen zijn er dol op

Van het kinderzitje achter op de fiets naar een plekje in de bakfiets tot ze hun eigen twee wielen krijgen: kinderen verkiezen zachte mobiliteit “en we gaan zo veel sneller met de fiets, mama!”

Voor hen is er geen vergelijking mogelijk tussen onderuitgezakt in een auto zitten en wanhopig te proberen op te vangen wat er achter de achterruit gebeurt, en een fietsrit met een ontspannen mama, terwijl ze naar de lucht kijken of naar de o zo belangrijke gebeurtenissen die zich op straat voordoen.

6 De stad herontdekken

In de stad fietsen is een geweldige en gemakkelijke manier om de stad te verkennen. Ineens begrijp je waar Elsene ophoudt en Sint-Gillis begint en hoe Brussels uiteenlopende wijken met elkaar verbonden zijn.

En nog belangrijker: je kijkt op. Je omarmt het hele landschap: de lucht, de daken, de balkons, de winkelvensters, de restaurants, de voorbijgangers en je merkt leuke of grappige details op.

Zelfs tijdens mijn dagelijkse rit naar het werk verander ik soms van traject. Ik maak een kleine omweg, bekijk nieuwe plekken waar ik van heb gehoord. Van tijd tot tijd vraagt ​​mijn dochter mij om even langs te gaan bij de kleine jongen die in een fontein plast. Ik zou me niet kunnen voorstellen dat ik dat soort omweg met de auto maak!

7 Ecologisch

Ik denk niet dat ik daarover moet uitweiden, toch?

8 Geld uitsparen

Het spreekt voor zich als je een eigen auto hebt. Maar het geldt ook voor bedrijfswagens: het voordeel in natura, de boetes, de verzekeringen: ja, het is een paar schoenen waard.

9 Energie

Ik had vroeger twee koffies en dertig minuten eenzaamheid nodig voordat ik mijn werkdag fatsoenlijk kon beginnen.

Nu ben ik wakker, als ik mijn computer aanzet, gestimuleerd door de frisse lucht, de lichaamsbeweging en de snelle douche die ik bij mijn aankomst heb genomen.

10 Hip

In de stad fietsen is zeker een hype. Vintage frames, fixies, kleurrijke banden, dure accessoires: de fiets is de uitbreiding van het karakter van de hipster.

Laat me je fiets zien en ik vertel je wie je bent.

Ik heb je overtuigd, maar je voelt je nog niet comfortabel op de fiets in Brussel? Bike Experience is een gratis service van Pro Velo en Mobiliteit Brussel waarbij je tijdens je eerste ritten begeleid wordt door een ervaren fietser die hetzelfde dagelijkse traject als jij aflegt. En als de kasseien van Brussel geen geheimen meer hebben voor je stalen ros, word zelf coach en moedig andere aan om hun auto te laten staan!

Deze tekst verscheen op de blog A mother in the city, waarin Caroline verslag uitbrengt van haar avonturen als jonge moeder in de grootstad. De vertaling is van BrusselBlogt. Lees onze bespreking van de blog in de rubriek Blog.bxl.

Share