Categorieën
Resto, Café & Uitgaan Shopping

Kaas na bier is plezier

Brussel heeft er sinds de zomer een kaasbar bij. La Fruitière serveert geen vijfgangenmenu met aangepaste kazen, maar verkoopt een uitgelezen selectie kazen die je ter plaatse kunt degusteren. Een kaaswinkel met een gelagzaal dus, waar een twintigtal personen een kaasplank of een belegd broodje van de betere soort kunnen eten. Véronique Socié en haar zoon Léo Begin verwelkomen je met open armen. Ook de bierliefhebber blijft niet in de kou staan.

Véronique (52) groeide op vlak bij de Frans-Zwitserse grens en heeft familie in de twee landen. De naam ‘fruitière’ komt uit haar geboortestreek. Het staat voor een ambachtelijke, coöperatieve kaas- of wijnmakerij in een bergregio. Of zoals Véronique zegt: “Het is een plek waar de kaasproducent en de lokale melkveeboeren elkaar ontmoeten en de vruchten plukken van hun werk. Het menselijke aspect primeert voor mij.”

Kaas. Het is een novelle van Willem Elsschot over een kaasverkopersdroom die faliekant afloopt, maar het is ook de passie van Véronique. Ze kweekte eerst met haar familie geiten in het Juragebergte en maakte kaas van de melk. Daarna promootte ze Comté-kaas in Frankrijk en in het buitenland. In 2014 ging ze aan de slag in Waterloo bij Bernadette Delange van Fromagerie Saint-Michel. Twee jaar later werd ze bekroond tot beste kaasmeester van België. Tot ze dit jaar met haar zoon in hartje Brussel haar eigen kaasdetailzaak begon. Het werd een sobere, stijlvol ingerichte winkel met grappige details zoals koetjes op de planken en een Heidi-viewmaster. De vergunning om drank te mogen serveren kwam er met enige vertraging. Je kunt je ter plaatse ook tegoed doen aan raclette of fondue.

Bij La Fruitière ga je niet alleen voor de fijne selectie van kazen, die soms maandenlang rijpen in de koele kamer, je krijgt er ook het verhaal van het product bij. Véronique en Léo geven deskundig advies over de Franse, Zwitserse, Italiaanse en Engelse kazen die ze verkopen. Bij de producten van eigen bodem vallen Brusselse en Herve-kaas op. Daarnaast vind je er een beperkt gamma andere zuivelproducten zoals yoghurt en rijstpap, fijne vleeswaren en biologische drankjes.

De Franse uitbaatster houdt van de gemoedelijke sfeer in België, de vriendelijke mensen en de liefde voor lekker eten, maar ze is kritisch voor de portie gemengd als aperitief. “Ik gruw vooral van selderijzout die enkel dient om de matige kwaliteit van de gouda te maskeren.”

La Fruitière is ook een paradijs voor foodpairing. De kaas- en wijnavond kennen we al, maar Véronique experimenteert ook met de combinatie thee en kaas. In België kan ze uiteraard niet naast bier kijken. Zo laat ze pittige Zwitserse kazen met beschermde oorsprongsbenaming (AOP) zoals Gruyère, Appenzeller, Tête de Moine, Tomme Vaudoise, Etivaz en Vacherin Fribourgeois harmoniëren en contrasteren met puike bieren van Brusselse brouwerijen. Denk aan Nath van Cantillon, Bruxellensis van Brasserie de la Senne, Vogelpik van En Stoemelings, Théorème de L’Empereur van L’Ermitage en Heavy Porter van No Science. Een unieke tongstrelende ervaring waar je als een blok voor valt. Drie kaas-en-biersets zijn ook te koop als origineel geschenk.

La Fruitière, Kolenmarkt 99, 1000 Brussel. Meer info op de Facebookpagina

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.