Categorieën
Duurzaamheid Elsene People & Lifestyle Shopping

Tulibris, de zelfstandige boekenwinkel die meer doet dan een boek voorschrijven

Tussen Flagey en de Naamsepoort ligt Tulibris, voor veel mensen een toevallige ontdekking in de Tulpstraat. Het is de boekenwinkel van Peter De Meersman. Hij verkoopt er voor een democratische prijs Engelse tweedehandsboeken die nog in goede staat en vaak in eerste editie zijn.

Tulibris, zelfstandige boekenwinkel van Peter De Meersman
(c)Willemjan Vandenplas(gsm)

Tulibris is authentiek vakmanschap. Iedere klant is er om bediend te worden zoals het hoort. Het voordeel is dat je kwalitatieve boeken krijgt. Zowel de Engelse klassiekers zijn aanwezig, als internationaal vertaald werk en geschiedenis, zowel politiek als sociaal. Er is ook ruimte voor het meer filosofische en sociologische werk, maar dat vervalt in het niets ten aanzien van een kast vol chefs-d’oeuvre die enkel door een zeer intellectueel publiek gepruimd kunnen worden.

Daarnaast is er natuurlijk een sectie kunstboeken en reisboeken, Peter heeft een zwak voor fotografie en het Midden-Oosten, hij studeerde archeologie en Industrieel ingenieur. Zijn masterproef bestond uit een archeologische studie over de metalen in de grond in Palestina en hoe ze werden gebruikt in de kopertijd.

Peter is een erudiet man uit een gezin van Aalsterse marktkramers, die dus zowel de sociale wetenschappen als de exacte wetenschappen heeft overwonnen. Daarnaast heeft hij de wereld gezien en bezit hij een rijke collectie van Engelse boeken. Het Brusselse gemeenschapsleven is hem ook niet onbekend. Zo vertelt hij vaak over zijn ontmoetingen met minderheden in Brussel.

Hij is een familievader van eind 40. Met de kinderen die ouder worden en een vrouw die bij de Europese Unie werkt, wilde hij zijn wens om ooit eens een boekenwinkel te openen in vervulling brengen.

Een zelfstandige boekenwinkel is een financieel risico, maar Peter heeft de boekenkennis en de eruditie om dit te doen, dus waagde de familie De Meersman zich in 2015 aan dit nieuwe project.

De winkel heeft een echte vintage look met Duitse vazen van na de Tweede Wereldoorlog, wereldkaarten zoals in de lessen aardrijkskunde en boekenkasten in dennenhout gemaakt door een Bulgaarse schrijnwerker. De mooiste kast heeft Peter zelf in elkaar gestoken. Daar staan ook zijn dure boeken op.

Wat Peter vooral stoort is dat mensen geen besef hebben hoeveel een boek kost. Voor alle duidelijkheid: boekenprijzen verschillen van land en van taal tot taal. Zo zijn de Franse boeken het goedkoopst: een pocket kost nieuw ongeveer 6 euro en tweedehands 3 euro. Een Spaans boek kost 12 euro nieuw en tweedehands 5 euro. Een Nederlands boek kost al snel 20 euro en tweedehands is het veel minder waard: 5 à 10 euro. Een Engels boek kost al snel 25 euro en kost tweedehands tussen de 7 euro en de 12 euro.

Daar zijn veel mensen zich niet van bewust, zodat Tulibris moeilijker in de markt ligt. Er wordt vaak gekozen voor winkels zoals Pele Mêle, die voor de boekenworm eerder concentratiekampen zijn van de literatuur. Tja, als je daar goed zoekt, vind je iets, maar bij Tulibris vind je waarvan je droomt en krijgt het boek de perfecte omkadering.

Lezen is zoveel meer dan al de eenzame uren met de neus in de boeken. Lezen is een ritueel. De echte lezer verdient daarom wel een luxebehandeling. Daarvoor betaal je een beetje meer. Zoals ik al zei, kwaliteit en een eerste editie, dat zijn boeken die nog iets kunnen opbrengen in de toekomst en zowaar een derde leven kunnen krijgen. Natuurlijk kan je zeggen dat het elitair is. Toch zegt mijn boekgevoel dat als wij een echte circulaire economie willen uitbouwen, het nodig is dat wij zorg dragen voor het materiële en daarvoor naar kwaliteit moeten kijken.

Tulibris ligt een beetje verborgen in de Tulpstraat in Elsene, maar zoals wij weten, zijn de kleine toevalligheden vaak nog de grootste ontdekkingen. Peter heeft zich ontwikkeld van ontdekkingsreiziger tot handelaar in verhalen.

Tulibris, Tulpstraat 25 rue de la Tulipe, Elsene/Ixelles, 0475/29 31 23, open op dinsdag, donderdag en zaterdag, van 11 uur tot 18.30 uur, www.tulibris.be,

Willemjan Vandenplas is blogger. Volg zijn werk op zijn blog en website

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.