Categorieën
Duurzaamheid Jette People & Lifestyle Resto, Café & Uitgaan

Na spruiten en witloof: Brusselse hop

Hij gaf er drie jaar geleden de brui aan als informaticus omdat hij af te rekenen kreeg met een burn-out. Nu staat hij op het punt zijn eigen baan te creëren. Aan de rand van het Laarbeekbos, op de grens van Ganshoren en Jette, wil Christophe Speltiens hop telen om er zelf bier van te brouwen. De crowdfundingcampagne voor Houblons de Bruxelles loopt op volle toeren.

 

De 42-jarige Franstalige Brusselaar diende een project in bij de kinderboerderij van Jette om op een terrein van 20 are in totaal 200 à 400 hopplanten te mogen zetten. Speltiens wil onderzoek doen naar de lokale en duurzame teelt van hop en deze vorm van akkerbouw promoten. Bovendien wil hij het publiek informeren en sensibiliseren en pedagogische activiteiten organiseren. Het project ontvangt subsidies van het Brussels Gewest via het Good Food-programma.

Hop is, samen met water, mout en gist, een essentieel ingrediënt van bier. Dankzij hop is bier langer houdbaar en heeft het zijn typisch bittere smaak. In Poperinge wordt er nog hop (of ‘hommel’ in het plaatselijke dialect) geteeld, maar de meeste Belgische brouwers importeren hun voorraad uit onder meer Duitsland, Frankrijk en Tsjechië. De hop die Speltiens teelt, wil hij gebruiken om zelf bier te brouwen of om eventueel te leveren aan lokale brouwerijen.

Hoe komt hij erbij hop te telen? Hij vertelde het onlangs aan Bruzz: “Omdat ik van bier hou, tiens! En hop is de ziel van het bier. Ik heb twee jaar lang ’s avonds bij het Waalse IFAPME een brouwcursus gevolgd. Mijn eerste bier brouwde ik op mijn terras. Intussen ben ik hobbybrouwer onder de noemer Brasserie Deluxe. Zoals bezitters van kleine Japanse autootjes ironisch zeggen dat ze een luxewagen hebben, heb ik mijn luxebieren.” Hij  brouwt zijn bieren bij de Waals-Brabantse brouwerij Valduc-Thor en serveerde ze al op de open brouwdag van de kinderboerderij .

Speltiens zamelt nu geld in om materiaal aan te kopen, waaronder 30 potten, 1 kilometer kabel en planten. Hij heeft de kaap van de 5.000 euro gerond en geeft zich nog 20 dagen om minstens 7.000 euro op te halen. Wie een duwtje in de rug wil geven, kan terecht op Miimosa. Meer info vind je op de Facebook-pagina van Houblons de Bruxelles.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.