Categorieën
Resto, Café & Uitgaan Wonen in Brussel

De smaakmakers van 2017

Ook in 2017 slaagden Brusselse restaurants er weer in om onze smaakpapillen te strelen en ons fijne momenten te bezorgen in aangenaam gezelschap. Onze ontdekkingen van het afgelopen jaar.

Luka

Vader Luis in de zaal en dochter Kamala in de keuken ontvangen je met open armen in hun eenvoudig, maar hartverwarmend etablissement. Kleurrijke kussentjes sieren er de banken, er klinkt een streepje fado en op de muur vind je een bord met de dagelijks wisselende suggesties. Luka is een jaar tijd uitgegroeid tot een geliefde lunchplek, maar is ook drie avonden per week open – en verdient meer klanten. Toen onze groep er afzakte voor een kerstetentje, bleken we de enige gasten. Wat er op het menu staat? ’s Middags twee gezonde dagschotels, waarvan één vegetarisch, en kleinere gerechten zoals quiche, boterhammen, loempia’s en soep. ’s Avonds is er een beperkte keuze van tintelende, vers gemaakte voor- en hoofdgerechten. Ik at er een heerlijk ensemble van balletjes van geitenkaas, pompoencrème, witte bonen met spinazie, pitabrood en gegrilde groenten. Hashtag: soleildansmonassiette. En dan moest de verrukkelijke wortelcake nog komen. 

(c) BrusselBlogt

Luka, Elsensesteenweg 260, 1050 Elsene

Hortense & humus

In de buurt van Flagey barst het van geweldige eetplekken. In het voorbije jaar kwam Nicolas Decloedt het aanbod versterken. De chef uit Torhout maakte eerder al furore door in zijn woning in Jette vegetarische gastronomie aan te bieden onder de noemer ‘Humus Botanical Garden’. Nu is hij een geslaagde samenwerking aangegaan met Matthieu Chaumont van cocktailbar Hortense in het vroegere barokke theehuis La Mercerie. De jonge kookploeg, die je in de open keuken kunt volgen, tovert met kleuren, smaken en texturen op je bord en laat lokale seizoensgroenten volop schitteren. De huisleveranciers zijn groenteteler Dries Delanote uit Dikkebus en kruidenteler Yo De Beule uit Ternat. Resultaat: je geniet in het restaurant als aperitief van een verrassende cocktail  en lichte, ingenieuze gerechten met een uitstekende wijn erbij. Ook de ontvangst is in goede handen: gastvrouw Caroline Baerten gooit al haar kennis en charmes in de strijd en is verantwoordelijk voor de wijnselectie en de bordschikking. Als je de rekening wil beperken:  kies dan in de vroege avond voor het pre-theatermenu (30 euro voor drie gangen).

(c) The Socialite Family

Hortense & Humus, Vergniesstraat 2, 1050 Elsene

Pizzicato 2

Had elke wijk maar zo’n buurtrestaurant als Pizzicato 2! De inwoners van de Bockstaelwijk in Laken weten het te appreciëren, en terecht. De vriendelijke uitbaters serveren zonder veel poeha uitstekende pizza’s uit de houtskooloven. Enkele traditionele klassiekers zijn de parmigiana met gegrilde aubergines, de puttanesca met ansjovis en kappertjes en de scamorza e capra met koeien- en geitenkaas. Op de kaart staan ook nog voorgerechten, pasta’s en vlees- en visgerechten. ’s Middags kun je je bedienen aan een rijkelijk buffet. Pretentieloos culinair genot dat zowaar een omweg waard is. De pizza’s kunnen trouwens ook besteld worden. En voor wie zich afvraagt waarom er een 2 bijstaat: in Ganshoren is er een ongenummerde Pizzicato.

(c) Pizzicato 2

Pizzicato 2, Emile Bockstaellaan 426, 1020 Laken

Crab Club

Nee, dit hippe adresje van seriecaféontwerper Frédéric Nicolay is niet het meest comfortabele restaurant van Brussel. Mijn stoel zat niet goed, mijn mes sneed maar half en de akoestiek was vreselijk. Maar het eten was subliem! De specialiteit van het huis zijn verrassende vlees-viscombinaties, ook wel bekend als surf & turf, met een Aziatische touch. Ik was in de zevende hemel met mijn compositie uit tapijtschelpen en een edel stuk varkensvlees. De ober, nog wat onwennig op zijn eerste dag, stond ons bij met raad en daad, bracht lekkere wijn en hoopte dat we spoedig zouden terugkomen. Ik ook.

(c) Eating.be

Crab Club, Waterloosesteenweg 7 , 1060 Sint-Gillis

Garage à manger

Deze vroegere Mazda-garage is omgetoverd tot een van de beste brunchplekken van de hoofdstad. De imposante industriële ruimte is smaakvol ingericht met design en tweedehandsspullen. In een hoekje staat zowaar een caravan, die als een magneet werkt op vrolijk rondhossende kinderen. Zodra je je aan je tafel hebt geïnstalleerd, bedien je je zelf in de keuken. De mooie selectie van koude en warme gerechten, hartig en zoet, wordt regelmatig aangevuld. Denk aan scones, granola, volkorenbrood, linzensla, taboulé, pompoensoep en nog wat originele groentebereidingen en een vleesgerecht. Je betaalt 25 euro, inclusief een glas versgeperst fruitsap en een warm drankje. Een extra troef: het restaurant loopt over in de tweedehandsboekenwinkel Pêle-Mêle, zodat ook je culturele honger gestild wordt.

(c) La Cuisine à quatre mains

Garage à manger, Washingtonstraat 185, 1050 Elsene

Marokkaanse pannenkoekenkraam, Zuidmarkt

Het ideale late ontbijt op een zondagmiddag. Dat is sinds jaar en dag de Marokkaanse pannenkoek (msemen) op de stand van de Zuidmarkt aan de Fonsnylaan tegenover hotel Continental. Deze smaakbom bestaat in zijn uitgebreide versie uit een pannenkoek, gevuld met schapenkaas, zongedroogde tomaten, paprika, ui, artisjokken, vijgen, wijnblad, olijven en honing. Je bestelt er een muntthee bij, legt een briefje van 5 euro en zoekt een plaatsje aan een van de ietwat sjofele kleine tafeltjes. Eerlijk gezegd: een pakje friet met tartaar verbleekt bij deze orgie van kleuren en smaken. Dit alternatief is gezonder en de prijs-kwaliteitsverhouding is moeilijk te kloppen.

(c) BrusselBlogt

Lees ook onze smaakmakers van 2015 en 2016.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.