Categorieën
Brussel Actua BrusselBlogt.be Den Vijfhoek Duurzaamheid Onderwijs People & Lifestyle Podium Reizen & Toerisme

Wij kiezen voor virtuele open grenzen als millennials in Brussel

Terwijl de politici verder bikkelen op de kap van de vluchtelingen zijn open grenzen een feit in de virtuele wereld. Wij, millennials, blijven bouwen aan deze virtuele open wereld, omdat wij weten dat in de realiteit onze toekomst als generatie er slechter uitziet dan die van onze ouders en dat wij hoogstens de pizza via Deliveroo hebben uitgevonden. De vraag is nu hoe wij deze virtuele open grenzen vorm geven.

Bij ons gaat het plezant zijn

Het is simpel. Wij zijn allemaal verslaafd aan onze smartphone, dus daar vinden wij onze toekomst. Een toekomst die voor het grijpen ligt en die opgebouwd moet worden. Daarom steken enkele Brusselse jongeren die al grijs beginnen te worden, de koppen bij elkaar om de wereld met de virtuele open grenzen vorm te geven en naar Brussel te brengen.

Wat houdt dit concreet in?

Je kan denken, deze jongeren sluiten zich aan bij de conferentie van Bandung voor de ongebonden staten, of maken deel uit van de BRIC’s die steeds machtiger worden. Nee, dat zijn ze niet, maar wat ze proberen, is mensen hun identiteit terug te geven door ze te informeren.

Het opzet is om aan de hand van Facebook een tricontinentaal netwerk op te richten.

Er beweegt op dit moment veel in Brussel. Er zijn veel mensen met identiteit bezig. Veel mensen van andere origines krijgen identiteitscrisissen door de huidige identiteitspolitiek. Wij zoeken daar een oplossing voor.

Wij zien dat er verschillende culturele centra opgebouwd zijn rond een continent. Wij zouden graag het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika met elkaar verbinden.

De reden hiervoor is omdat er sinds oudsher uitwisselingen hebben plaatsgevonden tussen deze continenten. Azië is een relatief nieuwe speler in deze wereld.

Aan de hand van underground radio, events van deze culturele centra, taaluitwisselingen en  actualiteit willen wij een netwerk van pagina’s op Facebook maken, waarin deze verschillende continenten gepromoot kunnen worden in Brussel.

Dat is eigenlijk niets nieuws, maar het verschil is dat wij niet alleen aan een pagina voor het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika zullen werken, maar ook aan een pagina Afro-Latino, Afro-Arabo, Arabo-Latino. Wij willen de cement zijn tussen de continenten.

Je kan je  afvragen wat  dit met Brussel heeft te maken. Natuurlijk zullen er spill-overs zijn naar andere Vlaamse steden, en zelf naar Nederland, want wij willen heel het taalgebied bereiken, maar onze focus ligt op Brussel, omdat dit ons basecamp is en de meeste mensen die meedenken en meewerken van Brussel zijn.

Op wie kunnen we rekenen?

Op verschillende taaluitwisselingsorganisaties in het Brusselse en Leuvense, Kuumba Vlaams-Afrikaans Huis, Brussel Blogt, Brazilieforum, Mena-LatAm observer, Arte N’ativa, Roda de Choro. We hebben enkele sterke radiomakers en journalisten in huis.

Waar wij nog naar op zoek  zijn, zijn mensen die iets weten over Afro-Arabo muziek en actualiteit. Er is een enorme uitwisseling geweest tussen Afrika en het Midden-Oosten, waar we in België eigenlijk weinig over weten. Enkel Tippo Tip ziet het levenslicht in het Congo-boek van David Van Reybrouck.

Het is niet de bedoeling om een virtueel media-imperium op te bouwen à la Berlusconi. Natuurlijk kan het zijn dat wij een drukkingsmiddel worden, omdat wij op de identiteitspolitiek inspelen en geloven dat wij de identiteitscrisissen van jongeren kunnen verminderen en meehelpen om bepaalde subculturen vorm te geven.

Laat ons eerlijk zijn. Gaan we het alleen maar doen met Brusselse hip hop? Ik hoop van niet, want de wereld heeft zo veel meer te bieden.

Als je geïnteresseerd bent om mee te werken: willemjan.vandenplas@gmail.com.

Willemjan is blogger. Bekijk zijn werk op Facebook en zijn website.

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.