Categorieën
Brussel Actua Elsene Podium Resto, Café & Uitgaan

Vlaams-Afrikaans Huis Kuumba promoot Afrikaanse events in Brussel en omstreken

Sinds jaar en dag staat het Vlaams-Afrikaans huis Kuumba onder leiding van Jeroen Marckelbach. Het is gelegen in de Matongé in Elsene en richt zich op de lokale Afrikaanse artiesten en de Vlaamse gemeenschap. Nu lanceert Kuumba een Afrikaanse digitale agenda, waarop het Afrikaanse events in Vlaanderen en Brussel promoot.

Kuumba Vlaams-Afrikaans Huis (c) Willemjan Vandenplas

Maandelijks is er in Kuumba een tentoonstelling. Wekelijks zijn er dansworkshops, lessen Nederlands, Lingala en Swahili. Er zijn ook dagelijkse gidstochten en kookworkshops. Het Vlaams-Afrikaans Huis geeft beginnende artiesten uit Congo en de rest van Afrika een podium. Kuumba beschikt over twee polyvalente zalen en een ontmoetingsruimte, waar er mogelijkheden zijn om events te organiseren.

Terwijl de laatste jaren de focus voornamelijk lag op het promoten van de eigen events, wil het centrum nu een stap verder zetten door Afrikaanse events in Brussel en omstreken te promoten. “Het doel is om steeds meer het uithangbord te worden van de Afrikaanse gemeenschap in Vlaanderen en Brussel,” zegt Marckelbach. “Wij willen ons dan ook veel meer online op de sociale media positioneren. Toch is het belangrijk om te blijven flyeren en affiches op te hangen omdat de Afrikaanse gemeenschap niet altijd mee is met de nieuwste technologieën.”

“Naast onze nieuwsbrief met eigen events die naar enkele duizenden mensen wordt gestuurd, beginnen wij met de uitbouw van een digitale agenda op onze Facebook-pagina die 3,1 k volgers heeft. Die zal drie maal per week onderhouden en aangevuld worden. Onze doelgroep zijn de mensen die in Brussel of Vlaanderen hogere Afrikaanse culturele sferen willen opzoeken,” gaat Marckelbach verder.

De Afrikaanse gemeenschap moet je op Whatsapp bereiken. Via Facebook is het de bedoeling om Vlamingen geïnteresseerd in Afrika aan te trekken. Kuumba bleef de laatste jaren online een beetje achterop hinkelen omdat het voornamelijk een oudere groep vaste leden heeft. Daarom is er nu een jongerenwerking onder leiding van Jeannot Kabuya.

Marckelbach: “Wij werken voornamelijk met de eerste generatie Afrikanen. In Kuumba zijn dat voornamelijk Congolezen uit de DRC, die al enkele decennia in België wonen en werken. De tweede en derde generatie neemt vaak het artistieke luik op zich.”

Vlaams-Afrikaans Huis Kuumba is heel de week open van 14 u tot 0 u. Meer info vind je op de website en Facebook-pagina. Bekijk hier de digitale Afrikaanse agenda.

Willemjan is blogger. Bekijk zijn werk op Facebook en op zijn website.

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.