Categorieën
Brussel Actua Brussel-Stad Duurzaamheid Shopping

Eerste plastic attack in België

“Als we niets doen, zwemt er tegen 2050 meer plastic afval in zee rond dan vis.” Dat zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres vorig jaar op een grote conferentie over oceanen. De bezorgdheid over het overmatige gebruik van plastic neemt toe, en niet alleen door de plasticsoep in zee. De productie van plastic vergt veel natuurlijke grondstoffen en energie. Na gebruik wordt het materiaal vaak verbrand, met CO2-uitstoot en luchtvervuiling tot gevolg. De Brusselse Regering verbood in september 2017 daarom plastic wegwerpzakken in winkels en op markten. Er duiken meer en meer biowinkels op die verpakkingen tot een minimum reduceren. En nu komt uit het Verenigd Koninkrijk de ‘plastic attack’ overgewaaid.

Wie meedoet aan een ‘plastic attack’, gaat op een bepaald tijdstip in een specifieke winkel boodschappen doen. Nadat de inkopen betaald zijn, verwijderen de deelnemers alle onnodige plastic verpakkingen en laten die achter in de vuilnisbak van de winkel. Zo wordt het plastic een probleem van de winkel, die verplicht is om de verpakkingsmaterialen terug te nemen. De initiatiefnemers raden aan om potjes en herbruikbare zakken mee te brengen om alle aangekochte producten in op te bergen. De bedoeling is om supermarkten aan te zetten om minder plastic verpakkingen te gebruiken. Vorige week vond er een actie plaats in een Tesco in Keynsham, bij Bristol.

Een Brusselse actiegroep klaagt het overmatige gebruik van plastic aan: “Het lijkt erop dat alles wat je koopt in plastic is gewikkeld tot het punt waarop het belachelijk wordt. Zoals plastic omhulde bananen en groenten. Dat zorgt voor een berg plastic afval. De massale verbranding van plastic versnelt het broeikaseffect. We willen dat de supermarkten daarom nadenken over het verminderen van het gebruik van plastic verpakkingen.”

De eerste ‘plastic attack’ vindt plaats in de AD Delhaize Anspach (Kiekenmarkt 20, 1000 Brussel) op zaterdag 7 april, van 14 uur tot 18 uur. Er is een Facebook-eventpagina.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.