Categorieën
Resto, Café & Uitgaan

Iraaks restaurant serveert de ‘missing link’ die Darwin niet vond

Karper is een vis die je in menige sloten van kastelen en meren vindt, maar die in België nauwelijks gegeten wordt. Het is nochtans het nationaal gerecht in het tweestromenland van de Tigris en de Eufraat: Irak. Geen wonder dat het Iraaks restaurant Masgouf Al-Baghdad aan het Vlaams Parlement vernoemd is naar deze delicatesse. Brusselblogger Willemjan ging op onderzoek.

Toen ik kind was, leerde ik van mijn vader, die in zijn jeugd een hobbyvisser en -jager was, dat een karper niet eetbaar is. Toch is het een delicatesse in Bagdad. Waar bij de Chinezen de koi’s zwemmen in de aquaria, zwemt in het Iraaks restaurant Masgouf Al-Bagdad de karper rond.

Masgouf Al-bagdad is niet zomaar een restaurant. Het is het Iraakse restaurant bij uitstek in Brussel, waar alle Iraakse sterren naartoe komen. In de eetplaats hangt er een affiche op van de bekendheden die al naar het restaurant zijn gekomen. Waaronder de auteur van dit artikel.

Ik volgde de raad van mijn vader op en skipte de karper. Aan de buitenkant denk je dat het een gewone kebabzaak is, maar zodra je binnen bent, begrijp je dat het er iets verfijnder aan toe gaat. In het restaurant worden verschillende Midden-Oosterse gerechten tentoongespreid, zoals de traditionele hummus en andere mezze. Voor het Iraaks eten is er een buffet dat heel de dag doorloopt.

Ontbijt, lunch en diner zijn telkens à volonté. Voor een ontbijt betaal je  8 euro, voor lunch en diner 12 euro. Een drankje kost 2 euro, maar de Iraakse zwarte thee is à volonté. De thee wordt met de helft concentraat en de helft warm water geserveerd.

Het buffet bestaat uit een rijk assortiment aan groenten die heerlijk gekruid zijn en er is een mogelijkheid tot kip en vis voor de carnivoren. Het rijke assortiment zorgt ervoor dat je voldoende gegeten hebt. Ik at zelf de schotel van 5 mezze, een veganistisch gerecht, waarmee je heerlijk hebt gegeten. Het kost 5 euro, maar voor de grote eters onder ons kan je een grotere portie krijgen voor 7 euro. Ideaal voor studenten of ambtenaren met maaltijdcheques of de medewerkers van de bankinstellingen op de Emile Jacqmainlaan.

Ze vegen alle moderne veganistische keukens van de kaart met hun traditionele Iraakse keuken. Die nog altijd ‘full option’ is voor de ‘flexitariër’ of de vriend of vriendin die vlees of vis wil eten. Het eten dat geserveerd wordt, is vrij van nomadische invloeden. Dat wil zeggen dat er geen gebruik wordt gemaakt van melkproducten in voeding zoals wel wordt gedaan in Damascus, Jemen en Mongolië.

De les van dit restaurant is dat een karper een beenvis is.  Evolutionair zit hij tussen zoogdieren en de vissen en daarmee is hij  de ‘missing link’ van de evolutietheorie om te bewijzen dat de mensheid afstamt uit zee.

Bekijk hoe masgouf wordt gemaakt.

Masgouf Al-bagdad, Emile Jacqmainlaan 66, 1000 Brussel. Open van 8 tot 23 uur, 7/7.

Willemjan is blogger. Bekijk zijn werk op Facebook en zijn website.

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.