Categorieën
Podium

From Molenbeek With Love

Molenbekenaar Yassin Mrabtifi danst solo in KVS. Solo moet volstaan voor hem, want hij kan de ruimte verder vullen met zijn verschillende alter ego’s. Naar eigen zeggen wil Yassin uit de bobo-danswereld ontsnappen waartoe hij gaandeweg is gaan behoren, een wereld die niet, vindt hij, de kracht heeft om zichzelf in vraag te stellen, ook al denkt ze dat te kunnen. Pijnlijke scheuring, patstelling, limiet. Yassin lijdt onder limieten en zijn dansvoorstelling in de grote lege zwarte KVS-box gaat dan ook over ‘identiteiten’, over zijn eigen vele identiteiten, zo lezen we. Al die werelden waarin hij zich beweegt maar geen enkele waarmee hij zich echt kan identificeren. En wij, publiek, krijgen de uitnodiging om voorbij onze vooroordelen te kijken. Kan een dansstuk daarin slagen?

 

De dans is voldoende rijk, en het onderliggende discours geneert het kijkplezier niet, ook al wordt naar de finale toe het woord belangrijker en blijkt beweging finaal niet te volstaan, want het eindigt met danstheater. Frenetiek komen zinnen, woorden naar buiten gebuiteld, stokkend, geloopt, en gemixt met herbeweging. De danser herhaalt ons steeds maar weer zijn vraag, en zoekt naar dé manier om ze te stellen: “Kunnen jullie me voelen? Begrijpen jullie wat ik exact bedoel?”

Die sample-achtigheid hangt samen met de hiphop waar Yassin mee opgroeide, al dansend in Brusselse metrostations waar hij breakdance, popping en locking beoefende. Later belandde hij tot zijn geluk bij Ultima Vez, waar hij eerste rollen kreeg in dansstukken die faam maakten.

Het publiek maakt ook echt actief deel uit van het stuk. Er wordt ons voortdurend gevraagd om hem te volgen, om dichterbij te komen, om ons te verplaatsen en wanneer hij her en der door het publiek walst al dan niet met stukken van het decor, is het toch maar raadzaam om hier ook plaats te maken. Je wordt betrokken, zonder dat je het zelf beseft, en hierin zit net de kracht van Yassin.

“Ik wil het publiek tonen dat onze maatschappij té binair is. Je bent goed of je bent slecht, geïntegreerd of niet geïntegreerd, het is zwart of wit, terwijl de realiteit volledig anders ligt.”

dubbelbespreking Thomas – Nathalie

From Molenbeek with Love by Yassin Mrabtifi, 19-04-2018, 20-04-2018, KVS, 21-04-2018 Almere (NL), …

https://kosmonautproduction.org/

Share