Categorieën
Brussel Actua Duurzaamheid Mobiliteit Onderwijs

Nationale actiedag Filter Café Filtré

Goedenavond, meneer de minister Guy Vanhengel,
Goedenavond, mevrouw de schepen Els Ampe,

Ongeveer één maand geleden, op 14 maart, was onze school Maria Boodschap te zien in de Pano-reportage op VRT over de alarmerende luchtkwaliteit in de Belgische scholen en steden. Op vrijdag 16 maart, amper twee dagen erna, hebben enkele verontruste ouders samen met hun kinderen een spontane actie ondernomen naar aanleiding van de reportage en de uitslagen. Deze actie was een onverhoopt succes. Er werd over bericht op het journaal en in de meeste kranten.

Zo succesvol dat er werd besloten om de actie voort te zetten.
Op 23 maart namen 5 Brusselse scholen deel aan de actie. De week erop namen er 43 scholen deel, waarvan 23 uit Brussel. De actie werd ondersteund door zowel Nederlandstalige, Franstalige als Europese scholen in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. De actie wil over de partij- en taalgrenzen heen de luchtkwaliteit, mobiliteit en de leefbaarheid van steden en gemeenten bovenaan op de agenda zetten.

Op vrijdag 20 april zullen wij met minstens 50 andere scholen opnieuw actievoeren. Die dag zullen wij opnieuw tussen 08.15 en 08.45 de straat af zetten. In de afgebakende ruimte schenken we koffie, laten we de kinderen ochtendgymnastiek doen met een turnjuf. Bij deze gelegenheid nodigen wij graag de pers uit om op bezoek te komen.

Drinken jullie op vrijdagmorgen om 8u15 een kopje koffie met ons mee, op een betere luchtkwaliteit in de stad, op veilig verkeer aan de school, op een meer leefbare stad en voor een evenwichtigere inrichting van de openbare ruimte?

Wees welkom!

Met vriendelijke groeten,

De verontruste ouders van de school Maria Boodschap Brussel

Het actiecomité Filter Café Filtré zet zich in voor meer leefbare steden en gemeenten, verkeersveiligheid, propere lucht en meer mobiliteit met minder auto’s. Naar aanleiding van de nationale actiedag op 20 april schrijven de initiatiefnemers een open brief aan Guy Vanhengel, Brussels minister van Financiën en voorzitter van het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, en Els Ampe, schepen voor Mobiliteit en Openbare Werken van de stad Brussel. Meer info vind je op de website en Facebook-pagina.

Share