Categorieën
Brussel Actua Brussel-Stad Den Vijfhoek Resto, Café & Uitgaan _Gemeente

De Cheval Marin terug van weggeweest

Veel Brusselaars zijn vertrouwd met het historisch pand op de hoek van de Varkensmarkt. Na bijna 20 jaar leegstand en verkrotting is de Cheval Marin weer open. De renovatie is met enorm veel zorg gebeurd. Topstuk is het houtwerk van het plafond en lambrisering op de gelijkvloers van het café. Daarvoor alleen zou je er al een koffie gaan drinken.

Het gebouw heeft sinds z’n bouw in 1680 veel verschillende eigenaars gehad. De Cheval Marin had als oorspronkelijke functie een havenhuis, daar er verschillende vaarten tot in het centrum kwamen. Deze zijn nu grotendeels verdwenen en de straatbenamingen met kaai zijn er een erfenis van.

Het gebouw werd in 1852 door de Stad Brussel aangekocht. De stad wilde er een politiecommissariaat in huisvesten op het gelijkvloers. De relatieve arme wijk had toen een slechte reputatie.
De oorspronkelijke bezetting van de gevel werd weggehaald. Op dat ogenblik kwam men tot de vaststelling dat het gebouw in zeer slechte staat was. De stad deed het gebouw van de hand maar legde de toekomstige eigenaar op het af te breken en identiek opnieuw op te bouwen. Dat werd gedaan in 1899 onder leiding van architect H. Marcq. Het gebouw werd gedemonteerd tot op de hoogte van de plint van het gelijkvloerse verdieping. Daarna werd het volledig opnieuw opgebouwd en het is bijna identiek aan het oorspronkelijke. Bepaalde houtstukken van het dakgebinte werden wel opnieuw gebruikt. In deze periode werd eveneens het eclectische decor van de gelagzaal ingericht.


Initieel was het gebouw symmetrisch met zes traveeën aan beide kanten (Baksteenkaai en Varkensmarkt). In 1917 werd het buurhuis, aan de Varkensmarkt, aangepast en geïntegreerd aan het pand. Van sinds de heropbouw heeft het gebouw een horeca-functie.


Eind vorige eeuw sloot de handelszaak. Na verschillende jaren later werd het pand verkocht. De nieuwe eigenaars dienden een bouwvergunning in voor de renovatiewerken. Het vergunningstraject van dit ondertussen beschermd pand duurde maar liefst 7 jaar. Aan het eind van de rit merkten de eigenaars dat ze niet in staat zouden zijn om deze, toch omvangrijke, werken uit te voeren.

De brouwerij AB Inbev liet haar oog op het pand vallen en vroeg aan haar vastgoedpartner Pubstone (dochterbedrijf van Cofinimmo N.V.) om het pand aan te kopen en de werken uit te voeren. Dat werd gedaan door gespecialiseerde aannemer tussen augustus 2016 en november 2017.

Sinds deze week is het café weer open. Ga zien en geniet!

Share