Categorieën
Duurzaamheid Resto, Café & Uitgaan Shopping

Koekjes groeien aan de bomen

Vegan gebak rukt op in Brussel. De vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief geeft op zijn website meer dan twintig adressen van winkels, koffiebars en bakkers die patisserie zonder boter en eieren aanbieden. Een aanrader in het genre is The Cookie Tree. Sinds een jaar bakt Marjolaine Papin het bruin.

Carrot cake, citroentaart, brownies, chocolade- en pindakoekjes, Marjolaine draait er haar hand niet voor om. Haar heerlijke gebak is intussen op meerdere plaatsen in Brussel te krijgen, in winkels zoals Belgomarkt, Vegasmes, Bulk en Jeanbon, maar ook in een restaurant als De Markten.

Aan de blog Happy Green Me vertelde de 31-jarige Française dat ze vegan gebak wil maken waarvan de smaak en de textuur zo veel mogelijk lijken op de traditionele variant. Ze doet er haar eigen dochter een groot plezier mee, want die is lactose-intolerant. En ze wil mensen ertoe aanzetten om minder zuivelproducten te eten. Ze vond veganisten vroeger een beetje fanatiek, geeft ze toe. Toen ze een poos huismoeder was, begon ze er echter over te lezen en ze evolueerde zelf geleidelijk aan naar een bijna volledig plantaardig voedingspatroon.

De onderneemster maakt nog andere bewuste keuzes. Suiker vervangt ze zo veel mogelijk door agave- en esdoornsiroop. Alle ingrediënten zijn bio. Ze kiest voor seizoensproducten en gebruikt verschillende soorten bloem. Palmolie en Arabische gom vermijdt ze. Ze heeft ook een glutenvrij aanbod. Ze levert de koekjes zonder verpakking in herbruikbare bakken met de fiets.

In Frankrijk – ze woonde met haar gezin eerst in Lyon, dan in Parijs – deed ze ervaring op in de horeca, maar in het bakken is de fervente dessertfan autodidact. Ze leert door trial-and-error: “Ik moet een tiental pogingen ondernemen om de goede textuur en vorm en de gewenste smaak te krijgen.” Ze begon in de co-sharingkeuken van Co-oking in Anderlecht, maar vond intussen onderdak in de keuken van het restaurant Le Local.

Meer info vind je op de Facebook-pagina van The Cookie Tree.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.