Categorieën
Duurzaamheid Resto, Café & Uitgaan Ukkel Watermaal-Bosvoorde

Le Pesage gewikt en gewogen

Zeg niet de hippodroom van Bosvoorde, maar Drohme Park. CEO Michel Culot wil van de 32 hectare grote site aan de rand van het Zoniënwoud een bruisend vrijetijdspark maken. De nieuwe troef is het restaurant Le Pesage. Lionel Jadot, onder meer bekend van Jam Hotel in de Charleroisesteenweg en de pop-upzomerbar T’es pas prêt op het Sint-Gillisvoorplein, tekende voor de binneninrichting.

De hippodroom trok vanaf de officiële inhuldiging in 1880 in aanwezigheid van koning Leopold II een publiek aan van aristocratie, hoge bourgeoisie en zakenlieden. Sinds 1995 vinden er geen paardenraces meer plaats, maar mede door de ligging in Ukkel vlak bij het station van Bosvoorde wordt het domein nog altijd gezien als een adres voor de Franstalige beau monde. De golfclub, die de groene ruimte in het midden van de baan vandaag  gebruikt, versterkt dat imago alleen maar. Hetzelfde geldt voor de zomerfeestjes van La Terrasse, een vaste afspraak voor fils et filles à papa, bemiddelde grijsaards met de trui over de schouders gedrapeerd en hun opgedirkte gebotoxte echtgenotes.

Culot wil een frisse wind laten waaien. Drohme moet voor hem een park worden dat leeft van en voor ontmoeting en voor iedereen openstaat. Hij ziet jonge gezinnen al met de kinderwagen de 1,6 km lange piste afwandelen. De auto is geen must om er te geraken, want tram, trein en Villo!-station garanderen een goede bereikbaarheid voor inwoners van andere Brusselse gemeenten. De natuur kan stadsmensen lokken, maar ook het impressionante sportieve en architecturale erfgoed. Van de renbaan is de tribune intact gebleven, net als Le Pesage, het vroegere weeglokaal voor de jockeys. De lichtsten onder hen werden destijds met ballast verzwaard zodat iedereen aan de start kwam met een gelijk gewicht en gelijke kansen.

De site heeft twee restaurants. Het Club House restaurant biedt golfers en wandelaars een traditionele brasseriekeuken aan. Le Pesage wil creatiever en moderner zijn. De specialiteit van het huis zijn traag gegaarde gerechten vanop een Spaanse barbecue, die zich lenen om te delen met je tafelgezelschap. Het restaurant is in handen van Sandrine Jadot, zus van Lionel, en haar zoon Charlie Delval, die eerder Odette en ville en Le Chalet Robinson op de kaart zetten. Je kunt er momenteel enkel terecht voor lunch en diner, maar het is de bedoeling om binnenkort ook snacks en zoete tussendoortjes aan te bieden.

Bij een bezoek ter plaatse konden we vaststellen dat Le Pesage dankzij Lionel Jadot een erg lichte en warme ruimte is geworden. Het is een plezier om er details te ontdekken. Jadot laat de muren bijvoorbeeld onbepleisterd, is gul met kleuren en hergebruikt materialen zoals vlaggen en houtkrullen. Op de menukaart voeren vlees- en visgerechten de boventoon. We proefden sardine in olijfolie, bruschetta met tomaat, gekarameliseerde buikspek, hoevekip met zeezout, gestoofde champignons en pastinaakcrème. De smaak zat goed met mooi gepresenteerde, kleurrijke, verfijnde combinaties. De wijn was met zorg uitgekozen. Een restaurant dat mee is met de tijd zou wel meer aandacht moeten besteden aan groenten en volwaardige vegan gerechten moeten aanbieden.

Of we terugkomen? Het blijft wel een kleine expeditie om enkel voor een restaurant naar deze site te komen, dus het valt best te combineren met een wandeling of een andere activiteit. Qua inrichting en keuken is het zeker een aanrader. Pluspunt: in de zomer zal het aangenaam vertoeven zijn op het terras.

Praktische info:

  • Le Pesage is open van 12 tot 14.30 uur en van 19 uur tot 22.30 uur. Gesloten op maandag, dinsdagavond en zondagavond. Voorlopig is het in de namiddag nog gesloten.
  • Adres: Terhulpensesteenweg 51 – 1180 Ukkel
  • Tel.: 02 242 81 38
  • www.lepesage.be 
Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.