Categorieën
Duurzaamheid Shopping

De bioschuur van Sint-Gillis

The Barn heeft, na zijn eerste succesvolle biowinkel in Etterbeek, nu ook een filiaal in de Charleroisesteenweg in Sint-Gillis geopend. Op de openingsdag vrijdag heerste er een gezellige drukte en kon je proeven van een aantal producten.

De nieuwe winkel, 400 vierkante meter groot, heeft een uitnodigend etalageraam, waardoor je meteen een divers aanbod van bulkproducten ziet: peulvruchten, noten, gedroogde vruchten, rijst. Ook wijn, olijfolie en honing kun je in je eigen fles of potje meenemen. De koekjes zijn van het Brusselse merk Generous. De kaasstand is bemand en er is ook een selectie van broden. In de koelkast staan enkele slaatjes klaar voor wie op zoek is naar een gezonde lunch. En dan bots je op de ware sterren van de winkel: de smakelijk uitziende groenten en fruit. Alles is zonder fout in twee talen aangeduid.

Betalen doe je aan een van de zes kassa’s. De bediening bleek heel vriendelijk, maar nog niet gerodeerd. ‘Welke groente is dat,” kreeg ik horen, toen ik de knolselder gaf. De juiste Franse of Engelse naam wilde me niet te binnen schieten (“céleri euh”), maar de caissière ernaast wist gelukkig raad.

Wie alle producten wel kent, is Julien De Brouwer, die samen met Quentin Labrique de zaak runt. We spraken met hem.

Wat is het geheim achter het succes van The Barn?

We brengen een coherent verhaal. We bieden een kwalitatieve selectie aan van een 300-tal producten tegen een betaalbare prijs. We gaan voor de essentie, ook in de presentatie, en vermijden overbodige verpakkingen. We hebben een warm, direct contact met onze leveranciers. We geven de voorkeur aan lokaal, en als dat niet mogelijk is, Europees aanbod.

Er zijn heel wat biowinkels in Brussel. In deze straat heb je de Franse keten Bio c’Bon, maar je hebt ook de biomarkt Les Tanneurs, Färm, Origin’O, The Food Hub. Hoe onderscheid je je van de concurrentie?

We zien dat niet als concurrenten, maar als bondgenoten, die de mensen, net zoals wij, aanzetten om kwalitatief en duurzaam te eten.

Onze filosofie is simpel en bruut. We bieden maar één product per categorie aan. Eén witte en één rode wijn bijvoorbeeld. We hebben weinig stock en we draaien vrij grote volumes. Zo kunnen we het ook voordelig voor de klanten houden.

Het aanbod aan Belgische groenten en fruit is vandaag vrij beperkt.

Ja, het is helaas nog niet het seizoen. Maar vanaf april zal je veel meer blauwe bakken zien met lokale producten. Voor deze winkel werken we samen met Hilde De Boeck, een jonge boerin die op de educatieve boerderij Het Neerhof in Dilbeek op één hectare biogroenten teelt.

Waar ben je trots op?

Het is fantastisch dat we de voorbije twintig maanden zo goed onthaald zijn en dat we impact hebben op hoe Brusselaars zich voeden.

We doen geen concessies als het om onze waarden gaat. Onze meubels zijn van recuperatiemateriaal. Dat is het werk van de broers Gerard, onze schrijnwerkers. Niet verkochte voeding geven we weg aan sociale verenigingen. We willen de winkel ook CO₂-neutraal houden.

The Barn Sint-Gillis (Charleroisesteenweg 92) is elke weekdag, behalve dinsdag, open, van 10 uur tot 20 uur. Zaterdag sluit de winkel om 18 uur, zondag om 16 uur.  Meer info op de website en Facebook-pagina.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.