Categorieën
Resto, Café & Uitgaan Shopping

Is het glas half vol of half leeg na Tournée Minérale?

Een maand lang heb ik geen druppel alcohol gedronken. Ik deed in februari voor het eerst mee aan Tournée Minérale. Een verfrissende, maar ook confronterende ervaring. Om de clou meteen weg te geven: gisteren heb ik al bier gedronken en vanavond staat er wellicht wijn op het menu.

Een maand zonder alcohol was niet de zwaarste beproeving die ik al gekend heb. Het concept heeft het voordeel van de duidelijkheid. Je legt jezelf iets op en je houdt je eraan. Ik drink door de band weinig alcohol thuis, maar wel graag en veel bij sociale gelegenheden. Als ik tegen mijn gezelschap ‘Tournée Minérale’ mompelde, kreeg ik een begrijpende blik, soms ook een reactie vol medelijden. Eerlijk gezegd: niet drinken is voor mij gemakkelijker dan het bij een of twee houden op een hele avond.

Het voordeel van Tournée Minérale is dat je ontdekt dat er meer en meer lekkere alcoholvrije alternatieven bestaan. Ik heb genoten van chose (pompelmoessap met tonic), de non-alcoholische Italiaanse aperitief Crodino, ginger beer, vlierbloesemlimonade en munt- of gemberthee. De alcoholvrije bieren stelden meestal teleur, maar Sportzot van de Brugse brouwerij Halve Maan is een uitzondering op de regel. Het sprankelende drankje heeft de volle smaak van mout en hop, aangevuld met citroentoetsen.

Ik kreeg ook meer begrip voor mensen die geen alcohol drinken. Ze hebben daarvoor verschillende redenen. Ze lusten het niet, moeten nog autorijden of werken, kunnen er slecht tegen, zijn zwanger of geven borstvoeding, houden zich aan religieuze voorschriften, voelen zich te moe, hebben een alcoholprobleem gehad. Het is ook om het even! Het is een vreemde omkering dat je je als volwassene moet verantwoorden omdat je geen alcohol drinkt. Terwijl alcohol een gif is dat de lever moet afbreken en dat schade kan aanrichten aan mens en maatschappij.

Niet drinken was een vaste gewoonte doorbreken bij etentjes, café-, concert- en theaterbezoeken en recepties. Had ik het soms moeilijk? Ik heb weleens geklaagd, ja. Ik miste het genot van een goed glas, de energie die alcohol opwekt, het spraakwater bij geanimeerde cafégesprekken, de lichte roes, de ontspanning die over je komt. Of klink ik nu als een hopeloze verslaafde?

Je hoort vaak dat je beter slaapt en meer energie hebt als je stopt met drinken. Dat kan ik niet echt beamen. Ik kon er evengoed geregeld ’s morgens niet uit. Er zijn namelijk andere boosdoeners: te laat in bed, te lang doorwerken, te veel op de computer of de smartphone, te laat en te veel eten, te veel nadenken. Ook op financieel vlak heb ik weinig verschil gevoeld, omdat ik vaak voor duurdere niet-alcoholische alternatieven koos. Een enkele keer ben ik wellicht vroeger naar huis gegaan of ben ik ergens niet naartoe gegaan. Maar daar werd ik niet meteen een gelukkigere mens van.

Wat ik eruit haal, is dat ik bewuster wil drinken. Een geheelonthouder schuilt er niet in mij, maar ik wil wel slechte receptiewijn of doorsnee pils laten staan. Een avondje uitgaan, hoeft ook niet uit te draaien op bingedrinken. Bij drie zware bieren (en twee als vrouw) in twee uur tijd is dat al het geval. Maar wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Geniet van je drankje met of zonder alcohol. Proost!


Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.