Categorieën
Pellicule & papier Podium Resto, Café & Uitgaan

In het spoor van Lucas Catherine

Ik houd van Brussel. Ik liep hier vroeger school, ging hier uit, heb hier altijd gewerkt en ben sinds drie jaar een trotse inwoonster van deze stad. De liefde is dermate groot dat over mijn Brussel, ons Brussel het moeilijk is om slecht te horen. Iedereen die zijn liefde en passie verkondigt voor deze stad heeft dan ook bij mij al een streepje voor. Zo ook Lucas Catherine.

Luc, mijn partner, liet me een filmpje van Bruzz zien waarin Lucas zijn nieuw boek ‘De buik van Brussel’ voorstelde. Voor diegenen die Lucas nog niet hebben horen vertellen, zeker eens kijken. Een echte Brusselaar die zo smakelijk kan vertellen dat wij meteen verkocht waren en zijn boek hebben gekocht.

De buik van Brussel werd ook mijn inspiratie voor een tocht langs de Brusselse staminees met mijn mama en twee vriendinnen die Brussel wilden herontdekken. Toen Luc en ik bij toeval Lucas ontmoetten en ik hem dat vertelde, keek hij toch enigszins verbouwereerd.

Het boek vertelt veel meer dan dat. Het vertelt de geschiedenis van de markt van Sint-Katelijne en de Vismet na het dempen van de havendokken in de jaren 50. Het verhaal van de dokwerkers, het gevogelte, de banaan. De golden twenties dans toute sa gloire komen weer tot leven, maar ook de verschrikkelijke moord op Jeanneke van Calck komt aan bod.

Het werd een wandeling op zijn bobo’s. Dat zijn mensen die na hun studies hier zijn blijven plakken of filemoe zijn. Naast de geschiedenis was er ook plaats voor de overvloed aan vervoersmiddelen, zoals de steps en Villo. We kwamen voorbij de beroemde beenhouwer en de bekende frietjes. Maar ook deze bobo plaatste een kritische noot bij als dat blitse en snelle, de Uber-cultuur. Ze had in 3 jaar tijd haar Brussel toch al wat zien veranderen.

Laten we samen plaats maken voor een veranderende stad, want daar valt niet aan te ontkomen. Maar ook een stad, waarbij we oog blijven hebben voor de authenticiteit die Brussel zo uniek maakt. Lucas, jij als rasechte Brusselaar, en ik als bobo van 37 zullen hier samen over waken.

Bedankt,

Sabrina Delmarle

De buik van Brussel van Lucas Catherine is uitgegeven bij EPO.

Share