Categorieën
Pellicule & papier People & Lifestyle

Wild van Brussel

Er loopt heel wat wild rond in onze stad. Misschien heeft u reeds oog in oog gestaan met een vos, slechtvalken zien vliegen rond de kathedraal of eekhoorntjes zien huppelen in het Zoniënwoud. Het dierenrijk in Brussel is op een intrigerende wijze vastgelegd in de documentaire “Bruxelles Sauvage / Brussels Wild” van Bernard Crutzen.

Hoewel er op heel wat dieren wordt ingezoomd, spelen de vossen toch de hoofdrol in deze film. Ze zijn soms verdacht tam en dat hoeft ook niet te verwonderen. Ze profiteren vaak van het eten dat voor de kat wordt buitengezet. Beleefd zijn ze wel: ze wachten mooi hun beurt af voor zij zich wagen aan het eetfestijn. Sommige Brusselaars voederen “hun” vos zelfs in huis!

Maar ook andere dieren gedijen goed in onze stad: slechtvalken, eekhoorns, vleermuizen, steenmarters, herten, adders, noem maar op. De fontein van de Kleine Zavel blijkt een goede kweekvijver voor padden en in het Zoniënwoud heeft men via een nachtkijker een everzwijn kunnen spotten.

Een 52-minuten lange documentaire sleept je mee doorheen de Brusselse fauna en dat, in de Nederlandstalige versie, onder begeleiding van de warme stem van Daan.

Wel fijn om te beseffen dat onze stad niet alleen een miljoen mensen huisvest, maar ook een allegaartje aan wilde dieren.

De film uit 2015 is in een licht ingekorte Franstalige versie (u zult het dus zonder Daan moeten stellen) te zien op de website van Arte tot 7 juni 2019. Op tv is er een heruitzending op 25 mei (11.50 uur en 19 uur).

Share