Categorieën
Brussel Actua People & Lifestyle Podium

Pride: ik zie je graag, jij mooie mens

Het PrideFestival Brussels, dat zijn twee weken vol socioculturele activiteiten, debatten, acties en feestjes. Brussel komt dezer dagen op voor de gelijke rechten van LGTB’s. De ultieme afsluiter is de Belgian Pride Parade op zaterdag 18 mei. De jaarlijkse optocht, die sinds 1996 plaatsvindt, geeft de Brusselse straten nog meer kleur.

Waarom vind ik de Pride zo belangrijk? Omdat we er nog lang niet zijn. Net als vele andere, vond ik Girl een prachtige film. Het heeft ieder de ogen toch wat geopend of misschien toch ook niet? De outing van een bekende transgender veroorzaakte heel wat commotie en blijft voor sommigen toch wat vreemd. Ik vind het net moedig. Voel je maar een vrouw in een mannenlichaam of omgekeerd? Ik mag niet denken aan de jarenlange strijd die hier is aan voorafgegaan om uiteindelijk toch de stap te durven zetten of juist niet?

Luc en ik hebben het voorrecht om heel wat LGBT’ers onder onze vrienden te mogen rekenen. Wij stellen ons daarbij geen vragen, net omdat we ieder van hen graag zien en voor ons de vrijheid van seksualiteitsbeleving zo vanzelfsprekend is. Wij kunnen vrij hand in hand lopen, elkaar liefdevol aanraken, kussen, zonder angst.

Er zijn nog veel punten te benoemen waarom de Belgian Pride Parade zoveel aandacht blijft verdienen, maar stapsgewijs komen we er. Laat ons nu samen deze week feestelijk inzetten en klinken op de liefde, want wat is er mooier dan te kunnen zeggen: ‘Ik zie je graag, jij mooie mens.’

Het thema van The Belgian Pride 2019 is ‘intersectionaliteit’ onder de slogan #AllforOne. De organisatie wil duidelijk maken dat de identiteit van een persoon meer is dan alleen huidskleur, seksuele geaardheid, gender, religie, handicap of leeftijd. De gay movement startte exact vijftig jaar geleden in 1969 bij de Stonewall-rellen in Christopher Street in Greenwich Village, New York.

Meer info over het programma vind je op de website en de Facebook-pagina van The Belgian Pride en bij het PrideFestival Brussels.

Share