Categorieën
Resto, Café & Uitgaan Shopping

La Source versterkt Brussel bierstad

Waar is de tijd dat er maar één brouwerij in Brussel overbleef? Cantillon heeft sinds de internationale opgang van ‘craft beer’ gezelschap gekregen. Nu loopt er een crowdfundingcampagne voor La Source in Be-Here, het vroegere Byrrh-gebouw in Laken.

Ere wie ere toekomt: Brasserie de la Senne opende de dans. Bernard Lebucq pakte uit met Zinnebir voor de Zinnekeparade in 2002. Na een bohemienbestaan vestigde de brouwerij zich in 2010 in een vroegere industriële bakkerij in Molenbeek. De nieuwe productiesite op Thurn & Taxis is in volle opbouw.

Andere microbrouwerijen volgden al snel. Brussels Beer Project zette vanaf 2013, in navolging van het Schotse BrewDog, sterk in op marketing en klantenparticipatie. De wisselende bieren worden in de eigen bar in de Dansaertstraat gebrouwen. De brouwerij meert in 2020 aan het Anderlechtse Biestebroekdok aan. En Stoemelings ging van start in 2015 in de Marollen en verhuisde erna naar de groene incubator Greenbizz in Laken, waar sinds 2016 ook No Science is gevestigd. Nanobrasserie L’Ermitage zag in 2017 het licht in Anderlecht. Ons lijstje toont nog andere veelbelovende initiatieven.

Enter La Source. De ‘brewpub’ wil vijf bieren vers van het vat aanbieden. De tanks van 600 liter worden direct achter de bar geïnstalleerd. Directe verkoop van bij de brouwerij, korter kan de keten niet zijn. Wie bier wil meenemen, kan ter plaatse blikjes laten vullen. De eersteling Epervier (‘Sperwer’), een IPA, is al in flesjes verkrijgbaar in gespecialiseerde bierwinkels. Tot het vaste assortiment behoren ook een stout, een session IPA, een blond en een bitter bier. Er komen ook creatieve tijdelijke variëteiten, zoals een zuur bier met wilde kruiden, bier met rode bessen of imperial stout met speculaas. La Source deelt haar locatie met het atelier van Fermenthings, dat gefermenteerde drankjes en hapjes – kombucha, kimchi, zuurdesembrood, pickles en co – serveert.

Wie La Source wil steunen, kan een milde bijdrage doen via de site Miimosa.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.