Categorieën
Brussel-Stad Reizen & Toerisme Resto, Café & Uitgaan

Een frietje en een bier

Op warme dagen is het altijd interessant om een goed terrasje in gedachte te hebben voor een fris glas bier. Sinds kort kan je hiervoor terecht op een van de grootste openluchtruimtes van Brussel, het binnenplein van de oude brandweerkazerne aan het Vossenplein.

Door de omliggende gebouwen is dit misschien niet de zonnigste plek van de stad, maar dat is bij warm weer misschien wel een voordeel. Het binnenplein geeft bovendien ook de nodige rust in het bruisende hart van de Marollenwijk. De drukte van de Blaesstraat en de beroemde rommelmarkt op het plein lijken plots ver weg. Een baken van rust die zeker in de smaak zal vallen bij gezinnen met kinderen die er zonder risico kunnen rondlopen.

Een omgeving die je uitnodigt om even de klok te vergeten en de tijd te nemen. Dat doet ook de kaart. Het is niemand minder dan de Broebbeleir die zijn intrek heeft gevonden in de kazerne. Dit project is amper een vijftal jaar oud, maar Thibaut Demanet heeft het ondertussen wel al ‘uitgerold’ in Ukkel, Sint-Gillis en Jette, alvorens het Vossenplein in te nemen. Het concept is eigenlijk erg simpel: een lekker frietje bij een goede selectie bieren. Wat Broebbeleir aan het Vossenplein overneemt, is een zaak die vierkant draaide en een stevige financiële put had gegraven. De uitdaging zal er dus uit bestaan de lat weer te leggen waar ze hoort te liggen en daar is Thibaut zeker voor geschikt.

Momenteel biedt de eetkaart alles wat je kunt verwachten van een zaak die de Belgische frietcultuur een warm hart toedraagt. Op termijn zullen daar zeker wat kleinere gerechten bij komen. Wel worden ook reeds hartige wafels aangeboden als ‘brunch’ met het doel wat extra ‘snuffelaars’ van de rommelmarkt te lokken. Ook onze biercultuur wordt niet vergeten. Maar liefst zeven bieren van het vat (niet slecht voor een frituur), aangevuld met flessen van grote merken en kleinere lokale spelers. De pils van En Stoemelings smaakt in ieder geval uitstekend bij die frietjes.

De kazerne is vandaag de dag eigendom van de stad Brussel en werd in de tweede helft van de 19e eeuw getekend door de gerenommeerde architect Joseph Poelaert. De brandweer is er weggetrokken begin jaren tachtig en in 2011 werd een groots restauratieproject opgestart. Met de hernieuwde activiteit lijkt de toekomst alvast veelbelovend.

Broebbeleir, Vossenplein 62, 1000 Brussel.

Axel Cleenewerck schreef deze bijdrage voor de tweetalige Belgische bierwebsite Bier Grand Cru.

Share