Categorieën
Duurzaamheid Mobiliteit Onderwijs

Keizer Karellaan kan beter

Van Karel V wordt weleens gezegd dat hij regeerde over een rijk waar de zon nooit onderging. Van de laan die in Brussel naar hem genoemd is, zou je kunnen beweren dat de lucht er nooit opklaart. Een ordinaire autoriool, noemde Bruzz de stadssnelweg, waar dagelijks 20.000 wagens Brussel binnenrijden. Tijd om een nieuwe toekomst te ontwerpen voor de Keizer Karellaan, vinden het actiecomité Filter Café Filtré en expertisecentum Architecture Workroom. Ze organiseren samen Air for Schools.

De auto is koning in de Keizer Karellaan. Maar ter hoogte van de Basiliek van Koekelberg piekt de gemeten luchtkwaliteit tot het schadelijkste niveau in het Brussels Gewest. Verkeersonveiligheid is een even groot probleem in Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem, de gemeenten die de laan doorkruist. En dat in een dichtbevolkte woonbuurt en bestemming voor honderden schoolkinderen.

Wat met de fiets en andere zachte vervoersmodi? Naar aanleiding van de sluiting van de Leopold II-tunnel was er deze zomer een fietsostrade in het midden van de Keizer Karellaan. Op 1 september verdwijnt die fietsas echter opnieuw.

Genoeg problemen dus, maar Air for Schools wil met de steun van Brussel Mobiliteit aan langetermijnoplossingen werken. Architecture Workroom organiseert daarom in samenwerking met Filter Café Filtré een ontwerpworkshop, waarin experts, schooldirecties, leerkrachten, ouders, ontwerpers en andere geïnteresseerden op zoek gaan naar alternatieven voor de stadsboulevard en voorstellen doen voor leefbare en veilige schoolomgevingen. De discussie gaat niet enkel over lucht- en leefkwaliteit en verkeersveiligheid, maar ook over mobiliteit, openbare ruimte, ruimtelijke ordening, fiscaliteit, openbaar vervoer, wandel- en fietsnetwerken en een stad op kindermaat. De ontwerpvoorstellen uit de workshop worden tijdens de Week van de Mobiliteit (16 tot 22 september) opgehangen in de publieke ruimte.

De ontwerpworkshop vindt plaats in het voormalige Actiris-gebouw (Anspachlaan 65, 1000 Brussel) op zaterdag 7 september, van 9.30 uur tot 13.30 uur. Inschrijven kan via Eventbrite.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.