Categorieën
Fotograaf in Beeld

Fotograaf in beeld: Niels Hanssens

Niels Hanssens (55) is een aangespoelde Nederlander in Ukkel. Hij kwam in 2009 vanuit Nigeria naar Brussel om aan de slag te gaan bij de European Cooperative for Rural Development (EUCORD), een non-profitorganisatie gericht op landbouwontwikkeling in voornamelijk Afrika. In zijn vrije tijd wandelt hij en luistert hij naar muziek. En hij fotografeert. Zijn foto’s deelt hij op Flickr en Instagram.

Hoe is je liefde voor de fotografie ontstaan?

Ik kreeg op mijn tiende van mijn ouders zo’n simpel Kodak-toestel te leen voor een vakantie naar Spanje. Sindsdien ben ik blijven fotograferen, al dan niet serieus.

Hoe zou je je eigen foto’s omschrijven qua thematiek, stijl, toon…?

Tegenwoordig doe ik als vrijetijdsbesteding aan straatfotografie in Brussel, maar ik heb altijd een camera bij me als ik voor mijn werk op reis ga. Ik maak graag foto’s van mensen in hun omgeving, zowel in kleur als zwart-wit.

Wat bevalt je aan Brussel? En wat niet?

Wat me bevalt, is de diversiteit aan buurten, parken, mensen en gebouwen. En op cultureel gebied gebeurt er veel in Brussel. In mijn vrije tijd struin ik vaak rond in de stad op zoek naar treffende beelden. Ik kom bijna altijd wel iets tegen dat de moeite van het fotograferen waard is.

Wat me minder bevalt als Nederlander in Brussel is het gebrek aan fietspaden. Automobilisten zijn de baas in deze stad, hoewel je dat langzaam ziet veranderen. Het mag van mij wel iets sneller.

Wat zijn je favoriete Brusselse foto’s? 

Moeilijke vraag. Het is niet makkelijk om je eigen foto’s te beoordelen. Ik doe een poging.

(c) Niels Hanssens

Dit was tijdens het geweldige Carnaval Sauvage op het Vossenplein, waar ik zomaar in terechtkwam zonder ervan af te weten. Dit meisje leek er een beetje tegen wil en dank aan mee te doen.

(c) Niels Hanssens

Een foto die in de Marollen genomen heb. Op een zonnige dag heeft deze buurt bijna iets mediterraans.

(c) Niels Hanssens

Ik zat vlak bij Saint-Géry van een biertje te genieten en maakte deze foto vanuit zittende positie. Soms maak je de beste foto’s zonder er veel moeite voor te hoeven doen. De straatkunst is er helaas niet meer.

Wat is volgens jou de meest fotogenieke plaats van Brussel?

Het ligt misschien wat voor de hand, maar ik vind de Marollen een van de meest fotogenieke plekken, hoewel ik ook graag in Elsene of Sint-Gillis mag komen

Op welke onbereikbare plek in Brussel zou je graag foto’s willen nemen?

Ik denk dat er weinig plekken echt helemaal onbereikbaar zijn in Brussel, maar ik zou graag meer fotograferen op plaatsen waar ik minder vaak kom, buiten de geijkte paden.

Heb je nog een droom of ambitie als fotograaf?

Ik fotografeer in de eerste plaats voor mezelf, maar ik zou graag eens willen exposeren of een fotografiefestival winnen. Het zou mooi zijn als mijn foto’s een groter bereik krijgen, maar ik realiseer me dat de concurrentie moordend is. Ik blijf het proberen zolang ik er plezier in heb.

Brussel is een goudmijn voor gepassioneerde fotografen. Onze vaste rubriek Brussel in Beeld bewijst dat elke week, maar ook op andere sites en op Instagram en Facebook vallen er mooie Brusselse foto’s te bewonderen. Hoog tijd om de mens achter de lens in beeld te brengen. Deze bijdrage past in de reeks Fotograaf in Beeld.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.