Categorieën
People & Lifestyle Resto, Café & Uitgaan

Te gekke tapas bij Tapas Locas

Op zoek naar iets nieuws kwamen een vriendin en ik afgelopen vrijdagavond in Tapas Locas terecht. Een Spaans restaurantje op de Kolenmarkt.

We kwamen iets na acht uur aan. Het was nog warm, de zon was nog net niet ondergegaan en buiten zat het terras met lange tafels al behoorlijk vol. Dus probeerden we binnen ons geluk. Daar dezelfde lange conviviale tafels over de volle lengte van een kant van een wat donkere herbergachtige ruimte. Aan de andere kant individuele tafeltjes. We zetten ons aan een tafel voor twee in een soort alkoof. Het licht van een kaars zorgde voor de gezelligheid. Aan de muren hangen enkele affiches van het Catalaanse experimentele theatercollectief La Fura dels Baus.

Restaurant Tapas Locas: interieur
Restaurant Tapas Locas: interieur (foto: website Tapas Locas)

Zoals de naam van het etablissement al verraadt, worden er hier tapas geserveerd. Het concept is even duidelijk als eenvoudig: per persoon kies je minimaal drie tapas en elke tapa kost 4,50 euro.

Wij kozen voor drie warme en drie koude tapas. En dat was ruim voldoende om onze nochtans hongerige magen te spijzen.

Warm waren: patatas bravas (gebakken aardappeltjes in pikante tomatensaus), chorizo frito (gefrituurde Spaanse worst) en frittata de manchego (eigenlijk een Italiaans kliekjesgerecht, maar dan met Spaanse manchegokaas van La Mancha, gemaakt van de melk van het manchegoschaap).

Koud waren: boquerones en escabeche (gemarineerde ansjovis), pulpo (escabeche van inktvis) en cabrales (een pittige Spaanse blauwschimmelkaas uit Noord-Spanje).

Het verse, platte brood dat we erbij kregen was erg lekker. Alle tapas worden geserveerd in ronde aardewerken schaaltjes. Een bord krijg je niet. Maar ook dat draagt alleen maar bij aan de convivialiteit. We dronken er een halve liter rioja rosé bij en bestelden ook nog twee flesjes plat water.  De bediening is vriendelijk en correct.

Op het einde hadden we nog net een gaatje voor een dessert. Zij ging voor pappardelle van pannenkoek op Braziliaanse wijze (met ijs). Ik koos witte kaas met honing en amandelschilfers. We dronken er een cortado (espresso met een klein beetje warme melk) bij.

Afrekenen deden we voor de ronde som van 60 euro. De dueño bood ons nog een digestiefje van het huis aan. Toen we de zaak verlieten had de zon plaatsgemaakt voor een sfeervolle verlichting, maar de tafels van het terras zaten nog steeds vol. Een bewijs van onze goede keuze. Hier komen we zeker nog terug.

Tapas Locas, Kolenmarkt 74, 1000 Brussel. Zondag en maandag gesloten, dinsdag-donderdag open van 18.30 tot 22.00 uur, vrijdag-zaterdag open van 18.30-23.00 uur. Take-away is ook mogelijk. Opgelet: je kunt hier cash of met een credit card betalen (American Express, Visa, Mastercard), maar niet met bancontact.

Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.