Categorieën
Podium

Dj Mukambo doet meer dan plaatjes opleggen

Dj Mukambo, a.k.a. Benjamin Tollet of Benjaflor, is meer dan een dj. Hij werkte als journalist bij Agenda Magazine en Brussel Deze Week, gidste bij Brukselbinnenstebuiten en was tourmanager van Terrakota. Die Portugese succesband zingt ‘Gira giro’ (hij draait, ik draai). Het zou een motto kunnen zijn van de Brusselse dj met een hart voor Brazilië.

Dj Mukambo (c) Willemjan Vandenplas

Dj Mukambo is een lexicon in de zuiderse muziek. De grooves uit de lusofone wereld – Portugal en zijn kolonies – en de afrobeat hebben voor hem geen geheimen. Hij was, samen met Bruselo, de bezieler van het partyconcept Groovalicious. Hij had een eigen radioprogramma op BRUZZ en schreef voor de gelijknamige krant. Zijn wekelijkse podcast Radio Mukambo bestaat nu al acht jaar en heeft 3.000 trouwe luisteraars.

Verschillende relaties begeleidden hem in zijn zoektocht naar goede muziek. Hij leerde de zangeres van Terrakota kennen op het Esperanzah-festival en verhuisde met haar naar Portugal. Hij werd manager van de groep, die hij naar internationale bekendheid leidde. Later verkaste hij met een getalenteerde Braziliaanse danseres naar Rio de Janeiro. Hij gidste in die stad en deed er fietstours met Rio by Bike.

Ik ken de man al lang, als toerist in Rio en als fotograaf en PR-medewerker bij Groovalicious. Ik leerde van hem voornamelijk dat je altijd professioneel moet blijven. Hij gidste mij door Rio met mijn moeder en dat was een prachtige ervaring. Bij Groovalicious kregen we heel Brussel binnen in La Tentation en de Tricoterie. Dat was hard werken!

Nu reist hij de wereld rond en verspreidt er de Brusselse diversiteit. Onderweg maakt hij graag foto’s van graffiti. Een tournee brengt hem dit najaar naar Azië. Hoe zou de man met de vele namen daar genoemd geworden? Vorige zomer was hij nog in Malawi voor de Europese Unie en kreeg hij de eretitel Mkanga, The King.

Ondanks zijn vele reizen blijft hij Bruxelles les Bains trouw. Hij blijft gidsen voor Brukselbinnenstebuiten en droomt van een wereldmuziekprogramma op Radio 1 of StuBru. Misschien vindt hij wel een Brussels lief?

Meer info vind je op de website en Facebook-pagina van dj Mukambo.

Willemjan Vandenplas is auteur van het boek ‘Dagboek van een Wereldburger’ en blogt voor Medium.com.

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.