Categorieën
BrusselBlogt.be

Dalí X Magritte

Een weldaad, of een overvloed aan fantasieën, krijg je in deze tentoonstelling waar twee surrealistische schilders van formaat, Dalí en Magritte, samenkomen. Je moet uitkijken dat je, eens binnen, ook nog buitengeraakt uit de museumzalen van Schone Kunsten. Je gaat kopje onder door beider technische virtuositeit – maar op een verschillende manier – en de onderliggende, verborgen of aan de oppervlakte komende menselijke thema’s, die achter de gordijnen, in de laden en door de deuren van je ogenschijnlijke normaliteit grijpen. Hou vast aan je verglijdende uurwerk, vóór je zoals in Bunuels El Angel Exterminador geen uitgang meer vindt en opgesloten raakt.

c 2019 Artists Rights Society, New York (Dalí)/ VEGAP, Madrid – 2019 Succession Magritte c/o SABAM (Magritte)

De schokkende, onverwachte botsingen, die nog steeds werken, zoals bij Magritte bijvoorbeeld een contrast tussen “geschilderd” en fotografisch in één totaalbeeld, laten (mentale) beelden tot leven komen en op je inwerken. De bedenkers van de expo doen Dalí en Magritte ook dialogeren, wat de associatieve krachten nog doen toenemen.

De grote verschillen tussen de twee – zelden samengebracht naar verluidt : de programmatische Magritte, die in een soort ontkenning van de wereld schildert, en Dalí, die een (vervormde) suggestie van de reële wereld schildert, worden doorspekt met voorwerpen en elementen die bij beiden samen terugkomen. Heel boeiende tentoonstelling, maar kan iemand nu de deur weer opendoen?

De tentoonstelling Dali & Magritte loopt van 11 oktober 2019 tot 9 februari 2020 in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel). Op 24 november 2019 wordt de tiende verjaardag van het Magritte Museum gevierd met een groot (gratis) feest.

Share