Categorieën
Duurzaamheid Pellicule & papier People & Lifestyle Reizen & Toerisme

Kinderen achter de lens

De Argentijn Ariel Pascuali en zijn Brusselse partner An-Sofie Leenknecht organiseren een fotografieopleiding voor kinderen uit kansengroepen. Ze vinden dat elk kind recht heeft op creatieve ontwikkeling en culturele uitwisseling. Enkele jaren geleden zag hun vzw Light of the Children het licht. Dit jaar staan er workshops in het noorden van Argentinië op het programma.

Ariel is een fotograaf uit Baradero, ongeveer 150 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires. In 2009 reisde hij voor het eerst naar de Andesprovincie Jujuy om voedsel en kleren uit te delen aan arme kinderen van kostscholen. Terug thuis vatte hij het plan op om de leerlingen de kans te geven om zich creatief uit te drukken. Hij keerde in 2010 terug om hen een basiscursus fotografie te geven. De kinderen maakten met analoge camera’s foto’s van hun dagdagelijkse leven en presenteerden daarna een tentoonstelling van hun werk. Het werd een groot succes en Ariel bleef met de kinderen werken.

An-Sofie is als juriste gespecialiseerd in mensenrechten. Ze werkt voor het European Disability Forum. Tijdens een reis naar Argentinië ontmoette ze Ariel. Ze viel voor hem en ondersteunt zijn project volop. “We werken met kinderen tussen acht en twaalf jaar die minder mogelijkheden hebben om zich uit te drukken, zoals jongeren uit minderheidsgroepen, vluchtelingen, kinderen met een beperking of uit afgelegen gebieden.”

Het koppel verhuisde naar Brussel. In 2017 werkten Ariel en An-Sofie samen met jongeren met een migratieachtergrond in Molenbeek. Hun foto’s en die van leeftijdsgenoten in Jujuy waren te zien in een expo in het Brass’Art Digital Café. Ariel gaf in Athene en Duinkerke ook les aan kinderen van vluchtelingen. In Eindhoven gaf hij een basiscursus aan kinderen in kansarmoede en in Bolivia aan kinderen met een handicap.

Midden 2019 vertrok Ariel met zijn partner opnieuw naar de Andes voor een jaar. In het dorp Humahuaca wil hij een tentoonstelling organiseren van moderne kunst met werkjes van de kinderen van daar. Hiervoor zal hij een schilderatelier organiseren in samenwerking met het museum voor moderne kunst van Buenos Aires. Hij zal met de kinderen van het dorp Suripujio een grote muurschildering maken in hun dorpsschool. Daar zal hij muziekateliers organiseren met lokale instrumenten zoals de quena en de siku.

Ariel en An-Sofie werken op vrijwillige basis. Kodak bezorgt hun de camera’s. Voor alle andere materialen, transport en andere kosten zijn ze aangewezen op de steun van particulieren. Elke bijdrage is dan ook bijzonder welkom.

Voor meer informatie over Light of the Children, neem gerust een kijkje op de website, Instagram en Facebook. Steunen kan via overschrijving op BE20 5230 8091 5556 (BIC-code: TRIOBEBB).

Willemjan Vandenplas is auteur van het boek ‘Dagboek van een Wereldburger’ en blogt voor Medium.com.

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.