Categorieën
Elsene Pellicule & papier Podium

Pépite Blues, Afrikaanse literatuur in Matongé

In hartje Matongé opende dit jaar de boekenwinkel Pépite Blues. Celestina Jorge biedt er literatuur en non-fictie uit Afrika en van de Afrikaanse diaspora aan.

De Afro-literatuur had in Matongé geen eigen stek meer, sinds Panafrica in de Tulpstraat zijn deuren sloot. De gepensioneerde Christian baat er nu Librairie Impressions uit.

Celestina nam de huur over van een Franse tweedehandsboekenwinkel, waar je ook nog een Nederlandstalig boek op de kop kon tikken. Je werd er wel weggeschreeuwd als je een boek te lang vasthield. Daarentegen word je nu vriendelijk ontvangen.

Celestina heeft niet alleen af te rekenen met de slechte ervaringen met Afrikaanse boekenwinkels in Brussel, maar ook met de kwatongen binnen de sector die zeggen dat Afrikanen niet lezen. Het is een feit dat de lagere scholen in Afrika van slechte kwaliteit zijn, dat er een chronisch tekort is aan bibliotheken en boekhandels (daar komt stilaan verandering in) en dat er nog te vaak in koloniale talen wordt geschreven.

Celestina brengt een goede mix van hedendaagse Afrikaanse literatuur, de klassiekers, kinderboeken en non-fictie. In 2020 wil ze het Nederlandstalige segment uitbreiden. Regelmatig nodigt ze ook sprekers met naam en faam uit, zoals reisboekenauteur Lieve Joris en de Braziliaanse feministische schrijfster Djamila Ribeiro.

Het Afrikaanse boek is uitdagend en prikkelend. In Pépite Blues vind je niet alleen Afrikaanse boeken, maar boeken uit heel de invloedssfeer van de Afrikaanse diaspora. Deze weerspiegelen de diversiteit van het Afrikaanse woord. Celestina verkoopt ook tassen, schilderijen en andere creatieve ontwerpen van Afrikaanse makelij.

Pépite Blues, Anoulstraat 30, 1050 Elsene. Open van 11 tot 20 uur, behalve zondag van 12 tot 17 uur en gesloten op dinsdag.

Willemjan Vandenplas is auteur van het boek ‘Dagboek van een Wereldburger’ en blogt voor Medium.com.

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.