Categorieën
Duurzaamheid Laken

2,5 hectare natuur dreigt verloren te gaan in Brussel

Een natuurgebied in hartje Brussel moet plaatsmaken voor een nieuwbouwproject van appartementen en een school. Terwijl bewoners en politici strijden voor een groenere stad, verdwijnt alweer 2,5 hectare natuur onder het beton.

(c) Lies Engelen

De Donderberg is een verwilderd stuk natuur van 2,5 hectare grenzend aan de Sint-Albaansbergstraat en de Tuinbouwersstraat in Laken. Ooit behoorde het, samen met de Tuinen van de Bloemist, tot het koninklijk domein. Nu is het eigendom van Brussel-Stad en wil ze er het project HoP (Horticulteurs-Perruches) verwezenlijken, een basisschool voor 672 leerlingen en 75 woningen. “Dat zijn 2,5 voetbalvelden natuur die alweer moeten wijken. Nochtans heeft Brussel baat bij meer groene ruimte.”

Beton boven natuur

“Op het terrein staan meer dan 180 volgroeide bomen, honderden struiken en zelfs zeldzame planten als daslook”, vertelt Ben Brumagne van Forest To Plate. “Het is absurd dat particulieren, bedrijven en gemeenten ijveren voor meer groen, maar dat tegelijk bestaande, waardevolle stukken natuur moeten verdwijnen.” 

Het natuurgebied is afgesloten voor het publiek, waardoor de natuur er zijn gang kan gaan. Dat heeft voor verschillende dieren en insecten een grote meerwaarde, maar ook voor de mens want er wordt heel wat CO₂. opgevangen. Bovendien is het gebied een van de koelte-eilanden in de stad, waardoor hete zomers dragelijker worden en zorgt het voor wateropslag bij hevige regenval. Overstromingen zijn nu al een driejaarlijks fenomeen geworden in de buurt, de betonnering van de site zal dit enkel versterken.

Bezwaren van de buurt

De buurt diende meermaals klacht in en startte in de jaren negentig al een wijkcomité om de site te beschermen. Buurtbewoners wijzen op verschillende problemen die het project met zich mee zou brengen. Zo zal het verkeer in de omliggende straten toenemen, parkeerplaatsen zullen verdwijnen en de bewoners krijgen de hoge muren van het schoolgebouw in hun achtertuin. De stad heeft nauwelijks met hen overlegd.

Stad Brussel, laat ons de natuur

Het lijkt erop dat niemand nood heeft aan een dergelijk project. De bezwarennota van het comité Donderberg wijst erop dat er genoeg scholen en woongelegenheden zijn in de buurt, dat een groot bouwproject achteruitgang voor de wijk betekent en dat er nood is aan meer en niet minder natuur in Brussel. 

Ondanks de inspanningen van de stad om te vergroenen, blijft het een dubieuze beslissing om 2,5 hectare bestaande natuur te kappen.

Roxane Hoedemakers scheef deze bijdrage voor Forest To Plate.

Share