Categorieën
BrusselBlogt.be

Wolfgang Tillmans, fotografie

Plezant overzicht van Wolfgang Tillmans’ werk in Wiels. Een totaalervaring. Zwart-wit, kleur, groot, klein, ingekaderd of aan de muur getapet. Schone kunsten en gewone kiekjes. Totaalbeelden of fragmenten. Zo kennen we Wolfgang Tillmans.

Wat is fotografie nog waard in deze tijden? Hoe sterk kan een geïsoleerd beeld nog zijn vandaag? Het spoelt aan wal op het ritme van online-golven. Hoe bereikt Tillmans nog effect en betekenis?

Het menselijk portret ondergaat een demystificatie. Tillmans’ mensen staan of liggen er slechts bij op een kleine sokkel, hoewel toch mooi van de rest van de wereld geïsoleerd. Die soort verfijning gaat ook over naar dingen, zoals kousen, over een radiator hangend. Een vagina springt meer naar voren, harder binnenkomend dan Courbets origine, terwijl penissen ook regelmatig in beeld hangen. Die menselijke seksuele attributen mogen best wat prime time krijgen, in tijden waar handdoeken in de fitness-zone meer en meer om westerse middels geslagen worden.

Tuurlijk is Tillmans (die alliteraties gaan er goed in) bekend om het portretteren van zijn leefwereld: jongeren- en homo-cultuur. Daarbij vergeet hij ook de ouderdom niet. En wanneer het politiek of maatschappelijk betrokken wordt, komt er ook tekst bij (een uitgeschreven interview over de strijd om rechten in Uganda, waar homofobie en geweld plaatsvinden). Foto’s kunnen dan gerust onderbelicht zijn, of louter registrerend; de boodschap haalt het van het plaatje.

Fotografie als plastische kunst, bestudeerde opnames van een golvend patroon in een alledaags voorwerp, kleine verrassingen, en een positief levensbeeld,denk ik. In de bovenruimte van Wiels vertelt een stem over zijn fascinatie om meer te weten over de nullen en enen die onze wereld overspoeld hebben. Ik ben inmiddels tevreden met de lichte dosis psychedelica op de benedenverdiepingen.

Tillmans arriveerde op de internationale scène vanaf het begin van de jaren ’90. Speels en subjectief, intiem en sociaal kritisch, genre-overschrijdend en het medium bevragend, blijft hij een relevante fotograaf.

Wolfgang Tillmans, Wiels – ‘Today Is The First Day’ – eerste keer solo in België.

01-02/24-05-2020

http://www.wiels.org/nl/exhibitions/1262/Wolfgang-Tillmans

Share