Categorieën
Podium

Animatiefilms bingewatchen op Anima 2020

Belgische filmmakers op het podium van Animafestival
De filmmakers van de kortfilmselectie ‘Dit is Belgisch 2’.

De beste animatiefilms bingewatchen, punten geven aan de beste kortfilms, in de geur van pannenkoeken aanschuiven voor een verrassende langspeelfilm … Het is weer krokusvakantie, het is weer Anima! Het internationaal festival van de animatiefilm loopt nog tot zondag 1 maart.

Marona opent met simpel geluk

De openingsfilm ‘Marona’ van Anca Damian is een internationale samenwerking met Roemeense, Franse en Belgische animatoren. Deze film is ook geschikt voor een jonger publiek. En dus stond zondagmiddag de Nederlands ingesproken versie op het programma. Het verhaal is gebaseerd op een eigen ervaring van Anca die een hondje vond op straat. Ze bedacht toen dat ze een film wou maken over hoe een hond in het moment leeft en gelukkig is met de liefde die hij krijgt. Terwijl mensen altijd willen wat ze niet hebben. Een prachtige meeslepende film, in een heel originele stijl. Veel variatie, kleur en grafische technieken, die je niet meteen in een kinderfilm verwacht. De kinderen én volwassenen rond mij bleven verwonderd en geboeid tot het einde. Een aanrader! ‘Marona’ is nog in cinema Palace te zien, in het Nederlands en in het Frans.

Openingsfilm ‘Marona’ verrast jong en oud.

Undone Marathon

Is bingewatchen ook jouw ding? Dan was Flagey zaterdag the place to be. Acht afleveringen van de beklijvende serie ‘Undone’ hielden ons bijna drie uur lang in de ban. Als Alma uit een coma ontwaakt, ziet ze haar overleden vader (Bob Odenkirk, bekend als Saul uit ‘Breaking Bad’). Hij wil dat ze in de tijd reist en zo zijn dood ongedaan maakt. Hisko Hulsing, de Nederlandse regisseur, werd door Amazon opgepikt door zijn werk in een documentaire over Kurt Cobain. Door gefilmd beeldmateriaal te overtekenen, ‘rotoscopie’, krijgt de serie een heel realistische look. De serie trekt je mee in de verwarrende wereld van tijdreizen en bovennatuurlijke gaven, of is het een psychische aandoening?

Punten geven voor de beste kortfilm

Anima is een filmfestival. Dat betekent competitie en prijzen. En niet alleen de jury, maar ook het publiek mag punten geven. Ik hou van de reeksen kortfilms omdat je dan echt een overzicht krijgt van wat er allemaal leeft op vlak van animatie. In een dik uur tijd zie je heel veel verschillende stijlen, verhalen, technieken.

Zondag viel de ‘Best of Shorts 2’ me wat tegen. Alleen het koppel wolven dat in de seksindustrie belandt, vond ik heel grappig. Die Estlandse humor sprak me wel aan. Ik ben benieuwd of die humor terugkomt in de ‘Northern Lights’. In die reeksen staan producties uit de Scandinavische landen in de kijker. Maar ook in eigen land zit er heel wat talent. Dat bleek al in ‘Dit is Belgisch 2’. De stenen mannetjes in ‘Machini’ bijvoorbeeld leken zo eenvoudig, maar maakten het verhaal van de Congolese mijnwerkers des te sterker. Het sappige Vlaamse accent maakte de straat in ‘The Passerby’ nog herkenbaarder.

Dit is Belgisch 2 – The Passerby
© S.O.I.L.

En wie maar niet genoeg krijgt van animatiefilms bingewatchen, moet zaterdag 29 februari natuurlijk naar de Animeernacht gaan. Een hele nacht vol zotte kortfilms. ’t Is eens iets anders dan een nachtje tooghangen op café.

Share